Is dit de slechtste game ooit? Dit is de ‘bad boy’ van Wimbledon

Hij wordt al de “bad boy” van Wimbledon genoemd, de twintigjarige Nick Kyrgios. De jonge Australiër deed dit jaar voor de tweede keer mee aan het prestigieuze grandslamtoernooi, maar werd wel op een heel opvallende manier uitgeschakeld.

Nick Kyrgios draagt een koptelefoon. Fotot EPA / Facundo Arrizabalaga

Hij wordt al de “bad boy” van Wimbledon genoemd, de twintigjarige Nick Kyrgios. De jonge Australiër deed dit jaar voor de tweede keer mee aan het prestigieuze grandslamtoernooi, maar werd wel op een heel opvallende manier uitgeschakeld.

Vloeken, met opzet een game verliezen en je tennisracket zo hard tegen de grond gooien dat het de tribune in vliegt; het zijn niet bepaald de huisregels van het Engelse grandslamtoernooi, maar daar heeft Kyrgios maling aan. Van de vier ronden die hij speelde op Wimbledon, trok hij bij allemaal de aandacht van de scheidsrechter en niet in de goede zin van het woord.

Eerder in de derde ronde van Wimbledon trof Kyrgios de Canadees Milos Raonic aan de andere kant van het net. Tijdens het spel is Kyrgios goed op weg naar zijn volgende set als hij een breakpoint mist. De jonge Australiër baalt op zijn zachtst gezegd en gooit in een oogwenk zijn racket zo hard tegen de grond dat hij het even later moet terugvragen aan een toeschouwer:

https://www.youtube.com/watch?v=hFXj62y4p5I

Hoewel zijn racket een flinke smak heeft gemaakt, weet Kyrgios toch de wedstrijd te winnen. Na afloop vraagt een Australische journalist aan de jonge tennisser “hoe hij denkt dat ze in Australië over zijn gedrag denken”. Het laat hem koud:

“Het maakt mij niet uit wat ze over mij denken.”

Frustraties en een knuffel

Als Kyrgios gisteren aan zijn vierde ronde begint tegen de Fransman Richard Gasquet, gebeurt er iets ongehoords volgens NRC-columnist Frits Abrahams:

“Iets waarvan ik een ervaren BBC-commentator hoorde zeggen dat hij zoiets nog nooit op Wimbledon had meegemaakt.”

Kyrgios is zó boos geworden op de scheidsrechter dat hij een complete game moedwillig verliest door geen moeite meer te doen de bal te spelen. Hij loopt niet en duwt wat met zijn racket tegen de bal.

https://www.youtube.com/watch?v=e4G7I5KsRD4

Na die game heft hij zijn wijsvinger naar de scheidsrechter alsof hij wil zeggen: “Is dit wat je wil?” Zoals in het fragment te zien is, start hij ook een ruzie met de scheidsrechter over het aantrekken van sokken:

“Ik blijf op de baan. Als je daar boos over wordt, moet jij dat weten. Ik doe andere sokken aan.”

Na een game weggegeven te hebben, komt Kyrgios terug en om zijn blijdschap te vieren, knuffelt hij de ballenjongen:

https://www.youtube.com/watch?v=9Vb8R4H9oQQ

‘Zeer getalenteerd’

Hoewel Kyrgios even terug lijkt te komen, verliest hij toch de wedstrijd: 7-5, 6-1, 6-7 (7-9), 7-6 (8-6). The Guardian schrijft dat er in de toekomst wel rekening gehouden moet gaan worden met de “bad boy” van Wimbledon. Zij spraken met oud-tennisser John McEnroe -zelf ook geen lieverdje- en hij zei:

“Kyrgios is een zeer getalenteerde speler en hij gaat denk ik nog veel grote toernooien op zijn naam schrijven.”

Volgens NRC-columnist Frits Abrahams moet Kyrgios wel wat aan zijn houding veranderen, wil hij een kampioen worden:

“Als Kyrgios echt een groot kampioen wil worden, zal hij meer zelfbeheersing moeten krijgen, meer Federer moeten worden. Anders blijft hij vooral van zichzelf verliezen, zoals gisteren.”

    • Maarten Back