Injecties ‘gif’ noemen is stemmingmakerij

illustratie nate beeler

Met belangstelling heb ik het interview gelezen van Guus Valk met Michelle Lyons over de doodstaf door letale injecties in de VS (3/7).

Bij de doodstraf met letale injecties werden in de VS 3 middelen toegediend: (1) een narcosemiddel, bij voorkeur een snelwerkend barbituraat zoals thiopental, (2) een spierverslapper, en (3) kaliumchloride, dat de hartwerking stopt. Als men euthanasie in Nederland ‘volgens de regelen der kunst’ uitvoert, zijn dit precies de middelen die gebruikt worden. Niemand noemt deze methode van euthanasie ‘onnodig wreed’.

Het is stemmingmakerij om deze 3 middelen ‘gif’ te noemen. Barbituraten werden vaak als slaap- of narcosemiddel gebruikt, totdat ze daarvoor vervangen zijn door betere (veiligere) producten. Je kunt spierverslappers een ‘gif’ noemen, omdat ook curare, het pijlgif in Zuid-Amerika, een spierverslapper was, maar spierverslappers worden nu ook standaard gebruikt bij operaties. En kaliumchloride is inderdaad een gifstof.

Barbituraten zijn onveilige narcosemiddelen omdat ze ook tot ademhalingsstilstand kunnen leiden, maar bij de doodstraf of euthanasie is ademhalingsstilstand, mits men onder narcose is, geen probleem. Het is bizar om bij de doodstraf en bij euthanasie barbituraten vervangen door het minder werkzame (maar wel veel ‘veiliger’) midazolam.

Bij de zelfgekozen dood overhandigt een arts in België de patiënt wel een ‘barbituratensiroop’, die de patiënt zelf opdrinkt. Dat is afdoende om een pijnloze dood te veroorzaken. Er werd in het artikel gemeld dat ter dood veroordeelden in de VS nu soms „alleen het zware middel Pentobaribital kregen, een middel dat populair is onder veeartsen”. Dat is dus (ongeveer) hetzelfde als de barbituratensiroop bij de zelfgekozen dood, wat vermoedelijk de meest humane methode is.

Met farmacologische informatie over euthanasie kan men de doodstraf met letale injecties beter evalueren.

    • Dr. Paul A.M. van Dongen