IJsselhallen en Zeelandhallen open wegens grote toestroom asielzoekers

Vanwege de grote toestroom van asielzoekers de laatste weken, worden de IJsselhallen in Zwolle opnieuw ingericht als noodopvang voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat meldde het COA vanavond. De maatregel is nodig vanwege “een niet eerder vertoonde piek van het aantal vluchtelingen”.

Bedden in de IJsselhallen in Zwolle, waar vorig najaar tijdelijk asielzoekers werden opgevangen.
Bedden in de IJsselhallen in Zwolle, waar vorig najaar tijdelijk asielzoekers werden opgevangen. Foto ANP / Remko de Waal

Vanwege de grote toestroom van asielzoekers de laatste weken, worden de IJsselhallen in Zwolle en de Zeelandhallen in Goes “op korte termijn” opnieuw ingericht als noodopvang voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat meldde het COA vanavond. De maatregel is nodig vanwege “een niet eerder vertoonde piek van het aantal vluchtelingen dat zich in Nederland meldt om asiel aan te vragen”, aldus het COA.

De IJsselhallen werden vorig najaar ook gebruikt als noodopvang, na een sterke stijging van het aantal Syrische vluchtelingen. Het COA hoopte dat dit eenmalig zou zijn, zei bestuursvoorzitter Gerard Bakker in februari tegen NRC. Hij bereidde zich zelfs al voor op een stijging in dit voorjaar: “We zijn nu hard bezig ervoor te zorgen dat ons zoiets niet nog eens overkomt.” Nu blijkt dat de stijging van deze lente toch onverwacht groot.

Vooral nieuwe asielzoekers uit Eritrea en Syrië

Tussen maart en mei dit jaar, steeg het aantal eerste asielaanvragen van 800 naar 2.300 per maand. De laatste weken melden zich wekelijks zo’n duizend nieuwe asielzoekers bij de aanmeldcentra van het COA. Het grootste deel van de stijging komt door mensen uit Eritrea, een dictatuur waar volgens de Verenigde Naties 70 procent van de 6 miljoen inwoners te weinig te eten heeft. Veel jongeren vluchten voor de verplichte, soms decennialange, dienstplicht. Ook uit Syrië komen relatief veel nieuwe vluchtelingen. In het algemeen zijn er verder relatief veel nieuwe aanmeldingen van alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV).

Een mogelijke verklaring voor de stijging van het aantal asielzoekers in de lente, is dat de Sahara dan nog koel is. Ook is de Middelandse Zee dan relatief rustig.

COA in gesprek over permanente opvang

De Zeelandhallen en IJsselhallen zijn tijdelijke opvanglocaties. Die in Goes gaat uiterlijk 23 oktober weer dicht, meldt de gemeente.

Het COA is sinds april vorig jaar met meer dan zeventig gemeenten in gesprek over meer permanente opvangcapaciteit. De verwachting is dat dit “pas later dit jaar of volgend jaar” tot structureel meer opvangplekken zal leiden.