Iets lagere straf voor oprichters dubieus vastgoedfonds Palm Invest

De Jumeirah Palm-eilanden voor de kust van Dubai.
De Jumeirah Palm-eilanden voor de kust van Dubai. Foto: Flickr/ Nico Crisafulli

De oprichters van beleggingsfonds Palm Invest zijn in cassatie veroordeeld tot een iets lagere straf: vier jaar en negen maanden in plaats van vijf jaar. De veroordelingen voor verduistering en oplichting blijven wel staan.

Dat blijkt uit uitspraken vandaag van de Hoge Raad, het hoogste gerechtsorgaan in Nederland. Reden voor de verlaging met drie maanden is dat de “redelijke termijn” was verstreken. De twee mannen hebben twee jaar moeten wachten op de uitspraak in hun cassatie, omdat het gerechtshof de stukken te laat had ingezonden.

Danny K. en Remco.V. stonden terecht voor verduistering, oplichting en witwassen. In april 2013 werd het duo door het hooggerechtshof schuldig verklaard aan valsheid in geschrifte en oplichting van vierhonderd beleggers.

Negen procent rendement

Palm Invest beloofde beleggers tussen 2005 en 2006 in hun prospectussen 9 procent rendement op vastgoed op de opgespoten Palmeilanden in Dubai. Honderden beleggers legden een bedrag van ongeveer 29 miljoen euro in.

Uiteindelijk werd maar 4,5 miljoen euro daadwerkelijk geïnvesteerd, en alleen in de eerste maanden kregen de beleggers hun beloofde rendement. Dat werd echter betaald uit de inleg van nieuwe beleggers. Toen er geen nieuwe beleggers meer bij kwamen, stopte Palm Invest met uitkeren.

De rest van het ingelegde geld kwam grotendeels bij K. en V. zelf terecht. Er bleek zo’n 14 miljoen euro uitgegeven te zijn aan privéaankopen, zoals een peperduur jacht, villa’s, luxe auto’s, horloges, juwelen en reizen. Het geld was via rekeningen van buitenlandse vennootschappen weggesluisd.