Maker hacksoftware gehackt

Hacking Team, een bedrijf dat software maakt om te hacken, is gisteren zelf gehackt. Volgens de daders, die ook toegang kregen tot het Twitter-account, zijn onder meer interne mails en klantgegevens buitgemaakt.

Hacking Team is een bedrijf dat software verkoopt waarmee burgers kunnen worden bespioneerd. Klanten zijn overheidsorganisaties en veiligheidsdiensten. Van welke landen wilde het bedrijf nooit zeggen. Het zou uitsluitend bedoeld zijn als middel tegen terrorisme en criminaliteit. Bovendien zou er niets worden verkocht aan landen die bij de EU, de VS of de NAVO op een zwarte lijst staan.

Dat lijkt een leugen te zijn geweest. Als de vrijgegeven data inderdaad van de servers van Hacking Team komt, dan is er onder meer zaken gedaan met Rusland, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Ethiopië en Soedan.

Vorig jaar werd een vergelijkbaar bedrijf, Gamma International, ook al gehackt. De hack van Hacking Team, die nog niet is opgeëist, onthulde ook een interne e-mail van destijds, vol leedvermaak om het feit dat Gamma slachtoffer was geworden.

Hacking Team heeft nog niet officieel gereageerd. Een van de werknemers, Christian Pozzi, zei wel op Twitter dat er „leugens” naar buiten waren gekomen. Daarop werd ook zijn Twitter-account gehackt, en vervolgens in z’n geheel verwijderd.