Goede bedoelingen, maar wankele zang

De snelheid waarmee biotechbedrijf Monsanto en koffieketen Starbucks reageerden op het liedje ‘A rock star bucks a coffee shop’ van Neil Young geeft aan hoe ernstig die bedrijven in hun maag zitten met de kritiek van de 69-jarige zanger op het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen in Starbucks’ sojamelk. Met zijn veertigste studio-album The Monsanto Years is Young op een missie tegen de door bankiers en overheid gesteunde opmars van gentechnologie, zoals in ‘Workin’ man’, waarin Monsanto’s lucratieve patent op gemodificeerde zaden wordt gehekeld. De muziek blijft jammer genoeg achter bij Youngs goede bedoelingen. Hij was nooit de meest toonzuivere zanger, maar in songs als ‘Wolf moon’ en ‘Rules of change’ zingt hij nu zo onvast dat hij er geen nieuwe zieltjes mee gaat winnen. Begeleidingsgroep Promise Of The Real met Willie Nelsons zoons Lukas en Micah komt zo nu en dan in de buurt van de rockende oerkracht van Youngs oude band Crazy Horse. In combinatie met de wankele zang is het vechten tegen de bierkaai, vooral in het vleugellamme titelnummer, dat klinkt alsof Young niet genoeg lucht heeft om zijn protest gestalte te geven.

    • Jan Vollaard