Lieuwe bleef overeind, vandaag zal hij moeten beuken voor Nibali

Het ‘blauw’ zoeken. Dat was het eerste wat Adriëne Snijder deed toen ze gisteren de valpartij in het peloton zag gebeuren. Kijken of haar “eigen kerel” Lieuwe Westra ertussen zat. De turquoise Astana-shirts passeerden. Grote opluchting. “Lieuwe is het afgelopen jaar al genoeg gevallen. Het is even mooi geweest.”

Foto Adriëne Snijder

Vorig jaar hielp Lieuwe Westra zijn kopman Nibali in het geel na een chaotische kasseienrit. Vandaag moet hij hetzelfde kunstje proberen te flikken. Hoe beleeft een rennersvrouw de belangrijkste drie weken van haar man? Adriëne Snijder, de vriendin van Lieuwe Westra, draait er niet omheen: “Het leven van een wielervrouw draait om de man.”

Het ‘blauw’ zoeken. Dat was het eerste wat Adriëne Snijder deed toen ze gisteren de valpartij in het peloton zag gebeuren. Kijken of haar “eigen kerel” Lieuwe Westra ertussen zat. Maar de turquoise Astana-shirts passeerden. Grote opluchting. “Lieuwe is het afgelopen jaar al genoeg gevallen. Het is even mooi geweest.”

Wat een Tour. Nu al. “Zondag baalde Lieuwe enorm van die stormachtige shit-rit naar Neeltje Jans. En gisteren zat hij net lekker voorin, werd de koers ineens stilgelegd.” Irritatie alom. Op naar de dag van vandaag dan. Kasseien.

“Naarmate de Tour vordert, wordt Lieuwe steeds stiller en prikkelbaarder”

Vorig jaar lukte het. Op de één na laatste kasseistrook in de vijfde etappe ging Westra ervandoor met Boom, Fuglsang en Nibali. De kasseienrit van vandaag staat daarom bij Westra rood omcirkeld. “Astana zal met dezelfde tactiek als vorig jaar gaan rijden. Bij goed weer wordt het stofhappen en zal het heel moeilijk worden om weg te rijden”, analyseert Snijder, zelf oud-renner met tien jaar wedstrijdervaring. “Daar komt bij; dit trucje hebben ze vorig jaar ook geflikt. De andere ploegen zijn niet achterlijk, die zullen nu wel beter opletten.”

Als de Tourkaravaan in de laatste week door de Alpen trekt, reist Snijder haar geliefde achterna. Met een camper. Van rit naar rit. Tussen het koersen door houden ze de hele dag contact. “‘s Ochtends als hij wakker is vertelt hij hoe zijn benen zijn. Vlak voor de start belt hij even en meteen nadat hij binnen is.” Ze hebben het veel over de koers. “‘s Avonds kijken we vooruit op de volgende etappe.” Naarmate de Tour vordert, wordt Westra “steeds stiller en prikkelbaarder”. “Dan kan hij echt minder hebben, dus daar moet ik met flauwe grapjes wel rekening mee houden”, lacht ze.

“Het leven van een wielervrouw draait om de man.” Daar kan Snijder kort in zijn. “Lieuwe moet presteren en daar moet ik wel eens voor wijken. Dit jaar heeft hij veel pech gehad, veel gedoe. Ik houd hem rustig en motiveer hem. Er hangt wel wat vanaf. Volgend jaar zou zijn contract bijvoorbeeld aflopen, dat zit altijd in je hoofd. Inmiddels is dit gelukkig met twee jaar verlengd.”

“Als ik iets leuks wil doen, komt Lieuwe thuis van training en wil hij met de benen omhoog op de bank zitten”

Als Westra geen koers heeft, zit hij in Monaco en als Snijder niet naar school hoeft dan gaat ze naar hem toe. Het is bijna nooit andersom. “Lieuwe is topsporter en kan soms best wel eens egoïstisch zijn. Op zulke momenten moet ik meer wijken voor hem, dan hij voor mij. Soms maak ik plannen om samen iets leuks te gaan doen, maar dan komt hij thuis van een training en wil hij liever met de benen omhoog op de bank zitten. Het is af en toe een moeilijk leven, voor allebei.”

Topsport vraagt veel. Maar je krijgt er ook wat voor terug. “Je relatie komt niet snel in een sleur, financieel hoeven we niet te klagen en je ziet veel van de wereld.” Volgende week vliegt ze naar Pau, op de eerste rustdag. Het enige wat Westra ondertussen moet doen, is op zijn fiets blijven zitten.

Adriëne Snijder (25, student hbo rechten in Groningen) is samen met Astana-renner Lieuwe Westra (32) sinds 2008. Hij woont sinds anderhalf jaar in Monaco.

Lees ook de eerste aflevering van de rubriek over wielervrouwen terug met Niké Timmermans, de vrouw van Lars Boom.
    • Marije Willems