CDA-raadslid mag blijven na veroordeling

„Omdat we een landelijke partij zijn, komt dit zo onder een vergrootglas te liggen”, moppert Mark Rooijen, voorzitter van de CDA-afdeling Echt-Susteren. Een van de christen-democratische raadsleden in die gemeente, Julien Penders (26), werd gisteren door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot 180 uur dienstverlening, drie maanden voorwaardelijk en het betalen van een schadevergoeding van 3.200 euro.

Op Kerstavond 2011 sloeg Penders, daarvoor al eens veroordeeld voor geweld, een cafébezoeker een schedelbasisfractuur. Rooijen noemt het „een jeugdzonde”. De straf is ook niet erg zwaar, vindt hij. „Het Openbaar Ministerie eiste twintig maanden, waarvan tien voorwaardelijk. Wij kennen Julien als iemand die absoluut niet gewelddadig is. Bij de afgelopen raadsverkiezingen, toen de rechtsgang al liep, kreeg hij niet minder maar meer stemmen. Julien is veroordeeld door de media.”

Bij het landelijke CDA willen ze de zaak nader gaan bekijken. De integriteitscommissie gaat onderzoek doen en doet daarna een bindende uitspraak over de positie van Penders. Diens advocaat Guy Koppen kondigt aan dat hij in cassatie gaat bij de Hoge Raad. „Mijn cliënt stelt onschuldig te zijn en we hebben moeite met de motivering. Het slachtoffer heeft pas in latere instantie mijn cliënt genoemd.”