‘Geen nieuw Grieks voorstel in eurogroep vandaag’

De nieuwe Griekse minister van Financiën Tsakalotos zou met lege handen bij de eurogroep zijn aangekomen.
De nieuwe Griekse minister van Financiën Tsakalotos zou met lege handen bij de eurogroep zijn aangekomen. Foto Reuters / Eric Vidal

De nieuwe Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos is vanmiddag naar de eurogroep gekomen zonder een nieuw voorstel voor een reddingsplan. Dat meldt de Griekse krant Ekathimerini en wordt door bronnen rond de onderhandelingen bevestigd aan onder meer The Financial Times.

Dat de Grieken zonder nieuw plan naar de eurogroepvergadering zijn gekomen is opmerkelijk omdat de meeste eurolanden na het ‘nee’ in het referendum van zondag hebben gesteld dat de bal nu bij Athene ligt. De Grieken hebben eerdere voorstellen van de geldschieters afgewezen, dus is het nu aan hen om met een voorstel voor een uitweg uit de crisis te komen, zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vanmiddag.

Update 18.51: morgen weer telefonisch overleg

De eurogroep praat morgen telefonisch verder over de crisis en moeizame onderhandelingen met Athene. Dijsselbloem zei dat de volgende stap een brief met een nieuw Grieks voorstel is. Hij verwacht dat Athene morgen formeel een beroep op het ESM, het permanente noodfonds voor EU-lidstaten, zal doen. Een oplossing voor de problemen hangt af van de Griekse premier Alexis Tsipras, zei president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Hij waarschuwde dat we niet te snel een akkoord moeten verwachten.

Een bron van The Financial Times meldt dat de Grieken pas morgen een nieuw voorstel gereed zouden hebben. Persbureau Reuters meldt op gezag van een functionaris binnen de eurozone dat er “mogelijk” morgen een nieuw voorstel komt.

De ministers van Financiën zouden dat voorstel niet in Brussel willen afwachten, meldt FT-correspondent in Brussel Peter Spiegel op Twitter. Een nieuw voorstel zou eerst beoordeeld moeten worden door de geldschieters (EU, IMF en ECB) voordat er een nieuwe bijeenkomst van de eurogroep wordt georganiseerd.

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel I’m told #eurogroup won’t stay in BXL overnight. New #Greece proposal to be submitted to institutions for eval before next #eurogroup called

Vanavond top euroleiders in Brussel

In Brussel vergaderen de leiders van de eurozone vanaf 18.00 uur vanavond over de ontstane politieke situatie. Hoewel de Griekse bevolking zondag resoluut ‘nee’ zei tegen een akkoord over EU-noodsteun in ruil voor hevormingen, zeiden de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande gisteravond na onderling overleg dat “de deur voor Griekenland nog steeds openstaat”. Maar dat de Grieken geen nieuwe concrete voorstellen hebben gedaan, helpt niet voor de eurotop voor vanavond, twitterde de Maltese minister van Financiën vanmiddag:

Twitter avatar JosephMuscat_JM Joseph Muscat The absence of a concrete proposal by #Greece government doesn’t help this evening’s #Eurozone leaders’ meeting -JM

De leiders van de eurolanden moeten wel met de Griekse regering blijven praten omdat er geen gemakkelijke oplossingen voor de huidige crisis zijn. Hoewel veel eurolanden de houding van Athene zat zijn, kan Griekenland niet zomaar uit de eurozone worden gezet. Daarvoor bestaat namelijk geen officiële procedure. Verder zijn veel eurolanden huiverig voor de gevolgen van een ‘Grexit’. De kosten daarvan kunnen heel hoog zijn. Elk van de eurolanden heeft miljarden geleend aan Griekenland en ook de Europese Centrale Bank (ECB) zal bij een Grexit waarschijnlijk grote verliezen moeten nemen – en die kunnen ook weer bij de lidstaten terechtkomen.

Lees ook: ons liveblog met al het laatste nieuws over de Griekse crisis.