#DvdW: 85 jaar geleden stierf Arthur Conan Doyle, bedenker van ‘Sherlock Holmes’

Voor zijn ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag, aandacht voor Arthur Conan Doyle. De Schotse schrijver en bedenker van de deducerende detective Sherlock Holmes stierf vandaag 85 jaar geleden.

Voor zijn ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag, aandacht voor Arthur Conan Doyle. De Schotse schrijver en bedenker van de deducerende detective Sherlock Holmes stierf vandaag 85 jaar geleden.

Met de combinerende en deducerende speurder Sherlock Holmes schiep Sir Arthur Conan Doyle de beroemdste privédetective uit de wereldliteratuur; hij had er zo veel succes mee dat hij Holmes op last van zijn lezers uit Sir Arthur Conan Doyle - The Complete Sherlock Holmes 01de dood moest terughalen nadat hij hem in 1893 had laten sterven. De aan pijp en jachtpet herkenbare Holmes maakte – samen met zijn naïeve hulpje en biograaf Dr. Watson – voor het eerst zijn opwachting in de roman A Study in Scarlet (1887), maar kwam het meest tot zijn recht in de vijftig korte verhalen die Doyle voor The Strand Magazine schreef en die een prachtig beeld geven van Victoriaans Londen; in The Hound of the Baskervilles (1901-1902), over de slachtoffers van een adellijk familiegeheim, verplaatste Holmes zijn werkterrein succesvol naar de veenmoerassen van Dartmoor. Doyle schreef ook historische romans en een serie populair-wetenschappelijke romans over de geniale professor Challenger, die in The Lost World (1912) bijvoorbeeld een vallei ontdekt waar dinosaurussen, mammoeten en primitieve mensen naast elkaar leven.

Voor meer afleveringen van deze Dagkalender van de Wereldliteratuur, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

Oplossing quiz wielerfictie: 1. i (1999), 2. d (postuum gepubliceerd in 1967), 3. e (1896), 4. f (2003), 5. b (1900), 6. h (1995), 7. g (1982), 8. j (1978), 9. c (1998), 10. a (1903)

    • Pieter Steinz