Dramatisch maar levenslustig

None

Je kunt niet om de hoes van Settler heen. Dit tweede echte album van metalband Vattnet Viskar is een remake van een foto van Christa McAuliffe uit 1985. Ze traint in de ‘vomit comet’, waarin astronauten door een vrije val tijdelijk gewichtloos zijn. Het is een zware beproeving, maar McAuliffe, en het model dat haar voorstelt op Settler, kijkt zielsgelukkig. Ze zal de ruimte nooit halen: spaceshuttle Challenger ontploft vlak na de lancering en McAuliffe komt met zes andere bemanningsleden om. Een dramatisch verhaal vol verlangen en tragiek, dat muzikaal perfect in balans wordt gebracht.

Dit is stevige black metal, maar lomp hard wordt het nooit. Er zit een springerige hardcore punksfeer in nummers als ‘Colony’, ‘Settler’ en ‘Impact’. En nummers als ‘Glory’, ‘Coldwar’ en hoogtepunt ‘Yearn’ hebben veel melodie en drama, maar zijn eerder opgewekt dan bombastisch.

De dood mag dan het thema zijn op dit album, de heersende emotie is juist een viering van het leven. De lekker gruizige productie en vocalen maken de kans op een mainstreamdoorbraak iets kleiner, maar aan de ijzersterke songs ligt het niet. Dit is toekomstmuziek.

    • Peter van der Ploeg