Wimbledon: Djokovic haalt nipt kwartfinale, Sjarapova bereikt halve finale

Novak Djokovic heef vandaag de kwartfinale bereikt op Wimbledon. Na een match die van begin tot einde spannend was pakte de Serviër de zege op de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson met een eindstand van 6-7 (6) 6-7 (6) 6-1 6-4 7-5. Maria Sjarapova uit Rusland, de nummer vier van de wereld, wist vandaag de halve finale te bereiken.

De Russische Maria Sharapova of Russia in actie tegen Coco Vandeweghe uit de Verenigde Staten. ,
De Russische Maria Sharapova of Russia in actie tegen Coco Vandeweghe uit de Verenigde Staten. , Foto EPA

Novak Djokovic heeft vandaag de kwartfinale bereikt op Wimbledon. Na een match die van begin tot einde spannend was pakte de Serviër de zege op de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson met een eindstand van 6-7 (6) 6-7 (6) 6-1 6-4 7-5.

Dat meldt persdienst ANP. De wedstrijd moest gisteren bij een stand van 2-2 in sets worden stilgelegd vanwege naderend noodweer. Vandaag kon tijdens betere weersomstandigheden de vijfde set gespeeld worden. In de match, waarin beide tennissers aan elkaar gewaagd waren, kwam Djokovic toch als winnaar uit de bus.

Veertig aces

Anderson sloeg over de hele partij maar liefst veertig aces. In de vierde game kreeg de Zuid-Afrikaans twee breakpoints, maar hij slaagde er niet in die te benutten.

Pas bij een stand van 5-5 kreeg Djokovic duidelijk de leiding. Juist op dat beslissende moment sloeg ‘servicekanon’ Anderson twee dubbele fouten op rij. De focus was er duidelijk af bij de Zuid-Afrikaan, die kort erna Djokovic er met de winst vandoor zag gaan.

In de kwartfinale, die woensdag plaatsvindt, moet de nummer één van de wereld het opnemen tegen de Kroaat Marin Cilic, die gisteren in vier sets de Amerikaanse wildcardspeler Denis Kudla uitschakelde. Djokovic won het grand slam twee keer eerder: vorig jaar en in 2011.

de vrouwen

Maria Sjarapova uit Rusland, de nummer vier van de wereld, wist vandaag de halve finale te bereiken. Ze bleek te sterk voor de Amerikaanse Coco Vandeweghe. De uitslag: 6-3 6-7 (3) 6-2. Sjarapova leek op weg naar een overwinning in twee sets. In de tweede set stond ze een break voor en serveerde ze op 5-4, toen de Amerikaanse Vandeweghe terugsloeg. De set duurde uiteindelijk 78 minuten. In de derde set kwam de Russische niet meer in gevaar.

In de tweede ronde schakelde Sjarapova de Nederlandse Richèl Hogenkamp uit. De halve finale speelt ze tegen Serena Williams.

De 21-jarige Spaanse Garbina Muguruza Blanco zich als eerste gekwalificeerd voor de halve finale nadat ze haar tegenstander Timea Bacsinszky uit Zwitserland wist te verslaan: 7-5, 6-3. Eerder wist Muguruza in Londen ook de Deense Caroline Wozniacki in twee sets uit te schakelen. In de halve finale speelt Muguruza tegen de winnaar van het duel tussen de Amerikaanse Madison Keys en de Poolse Agnieszka Radwanska.

Serena Williams versus Victoria Azarenka

Ten slotte wist Serena Williams de Wit-Russische Victoria Azarenka genadeloos van de baan te spelen. Met een stand van 3-6, 6-2, 6-3 plaatste de Amerikaan zich voor de halve finale, waar ze het opneemt tegen Sjarapova. Williams kwam in de eerste set wat moeizaam op gang, maar speelde daarna weer op een niveau waartegen Azarenka geen kans maakte.

Het was de 26e grand slam-wedstrijd op rij die Williams op haar naam schreef. De tennisster heeft al twintig keer een grand slam-toernooi gewonnen.

    • Casper van der Veen
    • Sterre van der Hee