Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag?

Wehkamp wint met overname door Apax

Wehkamp gaat er flink op vooruit dankzij de overname door het Britse Apax. Dat schrijft De Telegraaf. De investeringsmaatschappij gaat de komende jaren 100 miljoen euro investeren. Bestuursvoorzitter Gert van de Weerdhof is optimistisch. De Britten hebben hem mooie beloftes gedaan.

Ze zien ons als groeibedrijf, ze willen investeren. We zullen veel investeren in het bedrijf, in ict en in onze mensen.”

Snelle levering moet het bedrijf verder doen groeien, zegt de topman. Van de 140 miljoen bezoekers per jaar, is 68 procent vrouw. ‘Vooral vrouwen’ willen de gekochte spullen snel in huis hebben. “Liefst dezelfde dag nog”, zegt Van de Weerdhof. “Lifestyleproducten wil je direct voelen, passen en dragen. Het zijn cadeautjes voor je zelf. Die wil je snel hebben.”

Een kwart van alle Wehkamp-klanten koopt die cadeautjes op krediet. “Wij zien die kredietfinanciering van onze klanten als een soort creditcardpropositie”, zegt directielid Maurine Alma.

Wat er precies is betaald door Apax is niet bekend, waarschijnlijk zo’n 400 miljoen euro, schrijft De Telegraaf. De schulden (445 miljoen euro) worden overgenomen.

‘Elsevier zet wetenschappers onder druk’

De hoofdredacteuren van wetenschappelijke tijdschriften worden onder druk gezet door de universiteiten, beweert uitgever Elsevier in de Volkskrant. Universiteitsvereniging VSNU wil dat de 46 hoofdredacteuren en 835 redacteuren, allemaal wetenschappers, opstappen als er geen overeenkomst komt tussen de uitgever en de universiteiten.

Er wordt al een jaar onderhandeld over een nieuw contract voor de wetenschappelijke tijdschriften. Heet hangijzer is de toegang tot de inhoud van de publicaties: open access. Dat werd altijd betaald door de auteurs en hun instellingen, schrijft de Volkskrant. Maar die willen niet méér investeren.

Op 1 januari verloopt het huidige tijdschriftencontract. Dan moeten er dus nieuwe afspraken liggen. Een acceptabel voorstel is volgens VSNU-woordvoerder Bastiaan Verweij nog niet gedaan. “Een boycot begint een reële optie te worden.” Maar Elsevier is optimistischer. Michiel Kolman van Elsevier in de Volkskrant: “We moeten hier uit kunnen komen. Uiteindelijk streven we beide naar open access.”

Teva verhoogt bod op Mylan

Het Israëlische Teva komt met een beter bod op geneesmiddelenproducent Mylan. RTL Z meldt dat op basis van een bericht van persbureau Bloomberg. Het eerste bod was 82 dollar per aandeel, maar dat kon Mylan niet accepteren. Het nieuwe bod zou 86 tot 88 dollar per aandeel zijn. De totale overnameprijs zou daarmee uitkomen op 43 miljard dollar.

Het Amerikaanse bedrijf is formeel in Nederland gevestigd, en wil zelf het Ierse Perrigo overnemen. Die twee bedrijven concurreren minder met elkaar. Mylan verkoopt medicijnen waar je een recept voor nodig hebt, terwijl Perrigo medicijnen maakt voor drogisterijen en supermarkten.

    • Eefje Rammeloo