Dit kunnen we vandaag verwachten in Brussel

AFP Photo: / Angelos Tzortzinis

Vandaag zijn de ogen van de wereld gericht op Brussel, waar de ministers van Financiën van de eurozone en de regeringsleiders bij elkaar komen. De situatie lijkt met de dag moeilijker te worden voor de Grieken, zeker na het ‘nee’ tijdens het referendum van afgelopen zondag. Dit kunnen we vandaag verwachten:

Allereerst: de eurogroep

Om 13.00 uur vanmiddag komen de ministers van Financiën van de eurogroep bijeen. De andere eurolanden verwachten dat er dan een vernieuwd, stevig voorstel van de Grieken op tafel ligt.

Premier Rutte sprak op een ingelast Kamerdebat gisteravond al klare taal: als de Grieken met een ‘flutverhaal’ aankomen, zijn de onderhandelingen snel afgelopen. De Eurolanden zijn volgens Rutte niet bereid om alle afspraken overboord te gooien omdat de Griekse bevolking zondag ‘nee’ stemde bij het referendum.

“De eurozone bestaat bij de gratie van strakke afspraken. Als Griekenland daar niet toe bereid is, dan houdt het inderdaad op. Ik zou niet weten hoe je er dan nog uit moet komen. We willen elk land erbij houden, maar dan moet het bereid zijn moeilijke maatregelen te nemen.”

Vervolgens: de eurotop

Om 18.00 uur start de eurotop, waar de regeringsleiders bijeen komen. Ook ECB-president Mario Draghi is bij de bijeenkomst aanwezig, net als eurogroepvoorzitter Dijsselbloem. Op deze bijeenkomst moet duidelijk worden of er op basis van het Griekse voorstel verder gepraat kan worden, of dat er serieus gedacht moet worden over het Grexit-scenario.

Tijdens de top zal er veel duidelijk worden over de verhoudingen binnen de Frans-Duitse as, traditioneel de ruggengraat van de Europese samenwerking. Frankrijk en Duitsland verschillen fundamenteel van standpunt over hoeveel ruimte Griekenland nog moet krijgen. Waar de Franse president Hollande met de Grieken wil bemiddelen, kiest de Duitse bondskanselier Merkel een hardere lijn.

Een ander onderwerp op de agenda is waarschijnlijk een humanitair pakket voor de Grieken, voor het geval de banken definitief sluiten. Dat stelde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker al voor op de dag van het referendum.

Wat is er gisteren gebeurd?

Uit het overleg tussen de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande kwam naar buiten dat de Grieken nog een kans maken op een goede uitkomst, mits er een serieus voorstel op tafel komt. Hollande zei dat de deur voor Griekenland nog open staat. Merkel zei dat het nu aan Tsipras is om met plannen te komen over hoe het verder moet. De voorstellen moeten nog deze week worden besproken. De leiders zeiden de ‘nee’ van het Griekse volk tijdens het referendum te respecteren.

De Europese Centrale Bank draaide de duimschroeven bij de Grieken nog verder aan. In een persbericht maakte de bank bekend dat het Griekse onderpand, dat bepaalt hoeveel noodsteun het land kan krijgen, nog verder is afgewaardeerd. NRC-economieredacteur Mark Beunderman:

Het Griekse onderpand bestaat uit Grieks schuldpapier zoals staatsobligaties en bankobligaties die door de Griekse staat worden gegarandeerd. De Griekse staat is de facto failliet, dus dat onderpand is niets meer waard. Voor de Griekse banken houdt het in dat ze voor dezelfde hoeveelheid onderpand minder noodsteun krijgen. Dat kan de Griekse banken dus in grote problemen brengen.

Gisteravond spraken Tsipras en ECB-president Mario Draghi elkaar telefonisch. Daarbij maakte Tsipras duidelijk dat de kapitaalbeperkingen in Griekenland zo snel mogelijk moeten worden opgeheven. De Griekse banken blijven zeker tot donderdag gesloten.

Lees ook: hier het liveblog terug van gisteren en: Dit moet je weten over het Griekse ‘nee’
    • Sjoerd Klumpenaar