Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Deadline vanavond niet gehaald - gesprekken Iran ‘tot vrijdag door’

De deadline voor een deal tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland (de zogenaamde ‘P5+1’), die vanavond afloopt, wordt niet gehaald. Dat heeft EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini vanmiddag gezegd in Wenen.

EU-buitenlandcoördinator Mogherini staat de pers te woord.
EU-buitenlandcoördinator Mogherini staat de pers te woord. Foto AFP / Joe Klamar

De deadline voor een deal tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland (de zogenaamde ‘P5+1’), die vanavond afloopt, wordt niet gehaald. Dat heeft EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini vanmiddag gezegd in Wenen, waar de gesprekken plaatsvinden. De onderhandelingen gaan in elk geval tot vrijdag door in de hoop dat er alsnog een akkoord komt.

De internationale gemeenschap en Iran praten al tien jaar over het omstreden nucleaire programma van de islamitische republiek. De westerse grootmachten vrezen dat Iran zijn nucleaire programma wil gebruiken om atoomwapens te ontwikkelen. Iran ontkent dat met klem en stelt het nucleaire programma enkel vreedzame doeleinden dient, zoals het opwekken van energie.

Aanpassing programma in ruil voor opheffen sancties

De afgelopen maanden is er intensief onderhandeld met Iran. Begin april werd er een raamwerk voor een akkoord gesloten in Lausanne. In ruil voor aanpassing van zijn nucleaire programma (met name de verrijkingscapaciteit van Iran wordt gereduceerd), worden de zware economische sancties tegen Iran opgeheven. Over openstaande zaken zou tot vandaag worden onderhandeld om tot een definitief akkoord te komen. Maar zover is het dus toch nog niet.

Zaterdag zou er een overeenkomst zijn bereikt over een van de lastigste punten: het geleidelijk opheffen van de sancties tegen Iran. EU-buitenlandcoördinator Mogherini zei dit weekend dat een akkoord “zeer dichtbij” is. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei vanmiddag echter dat er nog op acht punten onenigheid is. Vooral op het punt van het opheffen van de sancties is nog “een groot probleem”, aldus Lavrov.

Vrijdag volgens VS de nieuwe deadline

De gesprekken zullen vanwege de onenigheid de komende dagen doorgaan. Vrijdag is volgens de VS de nieuwe deadline. Amerika zegt dat er tijdens de onderhandelingen van de afgelopen dagen “substantiële vooruitgang” is geboekt. Dat de deadline is verschoven heeft volgens de VS te maken dat het feit dat de onderhandelaars “eerlijk gezegd meer zorgen hebben over de kwaliteit van het akkoord dan over de klok”.