Cosby: ik had slaapmiddel om vrouwen te drogeren

Acteur Bill Cosby gaf vrouwen een slaapmiddel opdat hij seks met hen kon hebben. Dat blijkt uit rechtbankstukken uit 2005.

Muurschildering van Bill Cosby.
Muurschildering van Bill Cosby. Foto AFP

De Amerikaanse acteur en komiek Bill Cosby heeft in 2005 toegegeven dat hij slaapmiddelen in zijn bezit had met de intentie deze aan jonge vrouwen te geven opdat hij seks met hen kon hebben. Dat blijkt uit documenten van een rechtszaak tegen Cosby in 2005, in handen van het Amerikaanse persbureau AP.

Vorige week zei Cosby’s advocaat dat het genant zou zijn als die documenten na tien jaar gepubliceerd zouden worden. Naar aanleiding daarvan vroeg AP om openbaarheid en het persbureau kreeg de stukken. Het gaat om informatie uit een zaak in de Amerikaanse staat Pennsylvania waarin Cosby werd beschuldigd van seksueel misbruik. De rechtszaak werd geschikt voor een onbekend bedrag.

De afgelopen jaren hebben zeker vijftien vrouwen zich gemeld met soortgelijke beschuldigingen tegen de acteur, die door zijn hoofdrol in de ook in Nederland uiterst succesvolle televisieserie The Cosby Show jarenlang bekend stond als ‘de ideale huisvader’. Als de goedmoedige vader Cliff Huxtable was hij in de serie een icoon: in de jaren tachtig hét voorbeeld van een nette, succesvolle, zwarte Amerikaan. Van dat beeld is niets meer over. Het rolmodel is door de reeks aanklachten heel hard van zijn voetstuk gevallen.

Alle vrouwen die hem beschuldigen van misbruik, zeggen ze dat ze een drankje kregen waarvan ze slaperig werden en dat ze daarna zijn verkracht door Cosby. Zelf ontkent hij alle beschuldigingen, hij is nooit veroordeeld voor misbruik. Het slaapmiddel Quaalude bevat de chemische stof methaqualon en werkt verdovend. Het is niet meer legaal verkrijgbaar.

De acteur verklaarde in 2005 onder ede dat hij het slaapmiddel in zijn bezit had met het doel mensen te verdoven. Hij gaf ook toe dat hij het aan minimaal één vrouw heeft gegeven. Het is niet duidelijk of hij vervolgens ook seks met haar heeft gehad.

De beschuldigingen tegen Cosby kregen jarenlang amper media-aandacht. Dit veranderde toen de komiek Hannibal Buress hem tijdens een tv-show „een serieverkrachter” noemde. Het filmpje ging de hele wereld over, verschillende vrouwen zochten contact met de pers. Zij zeggen dat Cosby hen tientallen jaren geleden heeft gedrogeerd en daarna verkracht. De vrouwen noemen uiteenlopende redenen waarom ze het misbruik zo lang voor zich hebben gehouden. Volgens Cosby’s advocaten zijn de beschuldigingen nergens op gebaseerd.

De 77-jarige komiek treedt nog altijd op. Bij een van zijn stand-up comedyshows in januari in de Canadese stad Ontario kreeg hij van het publiek een staande ovatie, terwijl een groep vrouwen voor de deur van het theater protesteerde met borden met de tekst: ‘Verkrachting is geen grap’.

Vorig jaar besloot het Amerikaanse televisiezender NBC niet door te gaan met een nieuwe show waaraan Cosby werkte. Netflix schrapte een special rond Cosby vanwege de aantijgingen. Maar de acteur is nog gewoon welkom in fastfoodrestaurant Ben’s Chili Bowl (een multicultureel symbool) in Washington DC. Net als president Barack Obama mag hij daar zijn leven lang gratis eten. Wellicht wordt de gevallen tv-ster binnen afzienbare tijd van het menu geschrapt.

    • Carlijn Vis