Centrum voor 550 start-ups in Rotterdam

Het prestigieuze Amerikaanse centrum voor start-ups Cambridge Innovation Center opent een Europese vestiging in het Groothandelsgebouw.

None

Rotterdam krijgt er waarschijnlijk binnenkort honderden beginnende ondernemingen bij. Gisteravond sloot de gemeente Rotterdam een langverwachte deal met het Cambridge Innovation Center (CIC). Dit Amerikaanse centrum voor jonge ondernemers, waar onder meer het mobiele besturingssysteem Android begon, wil binnen vier jaar 550 (Nederlandse) startups huisvesten. In augustus opent het centrum, in januari volgt een grote uitbreiding. Uiteindelijk wil CIC 13.000 vierkante meter in het Groothandelsgebouw gebruiken.

Het CIC is een van de grootste ondernemersgemeenschappen in de Verenigde Staten. Het verzorgt kantoorruimte en brengt startende ondernemers in contact met investeerders, kennisinstellingen en grote bedrijven. De Rotterdamse vestiging is de eerste locatie buiten de VS.

Veelgehoorde kritiek op het klimaat voor beginnende ondernemers in Nederland is het ontbreken van investeringen. Aan het CIC zijn ook enkele grote Amerikaanse durfkapitalisten verbonden.

Het centrum komt naast bestaande starterscentra in de regio: het Erasmus Centre for Entrepreneurship, de RDM Campus en het Delftse Yes!

„Het CIC is bedoeld voor doorgroeiende bedrijven: start-ups in fase-2 zeg maar,” zegt Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam), wethouder van economische zaken. „En het is natuurlijk ook fijn dat de leegstand zo wordt verminderd.”

Struijver wil dit jaar 2,7 miljoen euro vrijmaken voor verdere stimulering van startende ondernemingen. Dat geld is onder meer bedoeld om ondernemers beter te verbinden met kennisinstellingen als de Erasmus Universiteit. Donderdag stemt de Rotterdamse gemeenteraad over die plannen.

Rotterdam is al twee jaar in gesprek met het CIC. Ook Startup Delta, een organisatie die start-ups faciliteert, heeft zich ingezet voor de komst van CIC. Directeur Sigrid Johannisse: „In juni zijn Neelie Kroes [ambassadeur van Startup Delta, red] en ik bij CIC Boston langsgegaan om het extra kracht bij te zetten dat ze zouden komen. Het is een mooi innovatief concept met eengroot netwerk.”