Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Bussemaker steekt bespaarde geld leenstelsel in docenten

Door het nieuwe budget dat vrijkomt door de invoering van het sociale leenstelsel voor studenten kunnen er meer dan vierduizend nieuwe docenten worden aangenomen.

Minister Jet Bussemaker van OCW bezoekt het Legolab van Saxion Hogeschool.
Minister Jet Bussemaker van OCW bezoekt het Legolab van Saxion Hogeschool. Foto ANP / Vincent Jannink

Het grootste gedeelte van het geld dat wordt bespaard door de invoering van het leenstelsel voor studenten, wordt besteed aan extra docenten op hogescholen en universiteiten. Door het nieuwe budget kunnen er meer dan vierduizend nieuwe docenten worden aangenomen.

Dat staat in de strategische agenda voor het hoger onderwijs die minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vandaag presenteert. In mei zei Bussemaker nog in Buitenhof dat het ging om honderden nieuwe docenten.

Update 13.35: Geld komt vrij voor 4.000 extra docenten hoger onderwijs

Er komen 3.900 extra docenten, 580 lectoren en 460 docentonderzoekers bij in het hoger onderwijs. Het gaat om voltijdsbanen. In het hbo kunnen 2.500 docenten aan de slag, in het wetenschappelijk onderwijs 1.400. Door de afschaffing van de basisbeurs voor studenten komt er de komende tien jaar één miljard euro vrij. 390 miljoen is bedoeld voor de extra docenten.

Job Slok, woordvoerder van Bussemaker, legde toen uit waar het geld vandaan komt:

“Door de komst van het sociale leenstelsel komt er op termijn jaarlijks ongeveer 1 miljard euro extra vrij voor onderwijs. Beloofd is dat het hele bedrag wordt geïnvesteerd in het hoger onderwijs.”

Geld moet naar onderwijs, niet naar studenten

De vier politieke partijen die het leenstelsel bedachten - PvdA, D66, VVD en Groenlinks - wilden vanaf de start van de invoering het budget besteden aan de kwaliteit van het onderwijs en niet aan het levensonderhoud van studenten.

Door de invoering van het leenstelsel komt op de lange termijn 620 miljoen euro vrij. Meer dan de helft hiervan wordt gebruikt om nieuwe docenten aan te trekken.

Gisteren werd nog bekend dat eenderde van de studenten met een studielening bewust te veel geld leent. De lening wordt gebruikt om na de studie geld achter de hand te hebben of een huis te kopen, zo bleek uit een enquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Studenten kunnen zeer goedkoop lenen bij de overheid. DUO, de instantie die de studieleningen uitkeert, rekent 0,12 procent rente. Als studenten dit geld op een spaarrekening zetten, verdienen zij geld aan de hogere rente bij de bank.

Nieuwe carrièremogelijkheden

Bussemaker wil onder andere het mogelijk maken om als docent carrière te maken op een universiteit, en niet alleen als onderzoeker. Ook moeten de nieuwe docenten veel meer het gesprek aangaan met studenten.

Bussemaker trekt ook geld uit voor de stimulering van de verandering dat grootschalige hoorcolleges online worden gegeven.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreid interview met Jet Bussemaker.