Bill Cosby had slaapmiddelen om te gebruiken voor aanranding

Bill Cosby heeft in 2005 toegegeven dat hij slaapmiddelen in zijn bezit had met de intentie ze aan jonge vrouwen te geven zodat hij seks met ze kon hebben. Dat blijkt uit documenten van een rechtszaak tegen Cosby uit 2005, die zijn opgeëist door het Amerikaanse persbureau AP.

Bill Cosby Foto AP / John Minchillo

De Amerikaanse acteur en komiek Bill Cosby (77) heeft in 2005 toegegeven dat hij slaapmiddelen in zijn bezit had met de intentie deze aan jonge vrouwen te geven zodat hij seks met ze kon hebben. Dat blijkt uit documenten van een rechtszaak tegen Cosby uit 2005, die zijn opgeëist door het Amerikaanse persbureau AP.

Documenten van zaak uit 2005 nu openbaar

Vorige week zei de advocaat van Cosby dat het genant zou zijn als die documenten na tien jaar gepubliceerd zouden worden. Naar aanleiding daarvan vroeg AP om openbaarheid en kreeg het de stukken. Het gaat om informatie uit een zaak waarin Cosby werd beschuldigd van seksueel misbruik.

In de afgelopen jaren hebben zeker vijftien vrouwen zich gemeld met soortgelijke beschuldigingen tegen de acteur, die door zijn rol in de succesvolle tv-serie The Cosby Show juist jarenlang bekend stond als “de ideale huisvader”. Als de goedmoedige Cliff Huxtable was hij een icoon: in de jaren 80 hét voorbeeld van een nette succesvolle (zwarte) Amerikaan. Maar dat beeld wankelt nu. Het rolmodel is door de reeks aanklachten bijzonder hard van zijn voetstuk gevallen.

Slaapmiddel gegeven

Alle vrouwen zeggen ze dat ze een drankje kregen waarna ze slaperig werden en dat ze later verkracht zijn door Bill Cosby. Het slaapmiddel - Quaalude - bevat de chemische stof methaqualon, en werkt verdovend. Het is niet meer legaal verkrijgbaar. Cosby ontkent alle beschuldigingen en is nooit veroordeeld voor misbruik.

De rechtszaak in 2005 werd in de Amerikaanse staat Pennsylvania geschikt voor een onbekend bedrag. De acteur verklaarde volgens de stukken onder ede dat hij het slaapmiddel in zijn bezit had met het doel mensen te verdoven. Hij gaf ook toe dat hij het aan minimaal één vrouw had gegeven. Het is niet duidelijk of hij vervolgens ook seks heeft gehad met deze vrouw.

Amerikaanse komiek bracht zaak aan het rollen

Cosby is de afgelopen tien jaar meerdere keren beschuldigd van seksueel misbruik, maar deze aanklachten werden geschikt of kregen amper aandacht. De verdenkingen kwamen wel in de media toen de komiek Hannibal Buress tijdens een show Cosby “een serieverkrachter” noemde. Het filmpje ging viral en verschillende vrouwen zochten contact met de pers.

De vrouwen zeggen dat Cosby ze, tientallen jaren geleden, heeft gedrogeerd en daarna verkracht. De vrouwen noemen uiteenlopende redenen waarom ze het misbruik zo lang voor zich hebben gehouden. Volgens de advocaten van Cosby zijn de beschuldigingen nergens op gebaseerd.

In fastfoodrestaurant Ben’s Chili Bowl (een multicultureel symbool) in Washington mogen twee mensen levenslang gratis eten: Barack Obama en Bill Cosby. Maar wellicht wordt die tweede binnen afzienbare tijd van het menu geschrapt.

Lees ook: ‘Van icoon tot persona non grata‘ van onze correspondent Guus Valk.
    • Carlijn Vis