Bijna een kwart van de Nederlanders wil organen doneren

Donorcodicil, bewijs van donorregistratie, van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Donorcodicil, bewijs van donorregistratie, van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Foto ANP / Frank van Beek

Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking heeft in 2014 toestemming gegeven voor het gebruik van zijn of haar organen of weefsels na het overlijden. Volgens Het Centraal Bureau voor de Statistiek verschilt het aantal donoren per gemeente wel sterk.

In 2014 stond 24 procent van de bevolking van twaalf jaar en ouder ingeschreven in het donorregister. Iets minder dan een kwart geeft dus toestemming voor het gebruik van zijn of haar organen of weefsels na het overlijden. Het is het eerste jaar dat het CBS beschikking heeft over de cijfers van het aantal orgaandonoren in Nederland.

CBS

CBS

Met 27 procent zijn Noord-Brabanders het meest bereid organen of weefsels af te staan na hun overlijden. Zuid-Holland en Flevoland staan onderaan met 21 procent. Op gemeentelijk niveau staat Urk onderaan met 8 procent gevolgd door Staphorst met 12 procent. In Goirle is 33 procent van de bevolking donor. Het CBS stelt dat gemeenten met een hoog aandeel kerkgangers relatief weinig donorregistraties hebben.

Diverse redenen om niet te registreren

Volgens het CBS hebben mensen diverse redenen om zich niet te laten registreren:

“Zij hebben nog geen besluit genomen of wensen geen donor te zijn of vinden zich niet geschikt als donor.”

    • Maarten Back