‘Autoriteiten Balkan gebruiken geweld tegen vluchtelingen’

Een vluchteling in Calais, van waaruit onder meer vluchtelingen uit Syrië en Eritrea de oversteek naar Groot-Brittannië proberen te maken. Foto ANP / Marten van Dijl

De autoriteiten in Macedonië en Servië gebruiken geweld tegen vluchtelingen, asielzoekers en migranten die via die regio de Europese Unie (EU) proberen binnen te komen. Dat blijkt uit een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

In Macedonië en Servië worden mensen, onder wie ook kinderen, door de lokale politie mishandeld en tegengehouden om het land in te gaan. Volgens Amnesty International zitten deze migranten vervolgens onbeschermd vast in Macedonië en Servië.

Op de vlucht voor geweld in Midden-Oosten

Steeds meer mensen proberen via de Balkan de EU te bereiken om te vluchten voor geweld in het Midden-Oosten. Het aantal mensen dat op de grens van Servië met Hongarije is opgepakt is volgens Amnesty sinds 2010 gegroeid met meer dan 2500 procent.

Behalve met geweld door autoriteiten in de Balkan, hebben de vluchtelingen en asielzoekers ook te maken met een gebrekkig asielbeleid, schrijft Amnesty. In Hongarije worden mensen opgevangen in detentiecentra die lijken op gevangenissen. In Macedonië hebben veel opgepakte mensen geen toegang tot sanitaire voorzieningen en medische hulp.

Ook worden er volgens Amnesty veel mensen uitgezet. In Servië kreeg één persoon vorig jaar asiel. In Macedonië kregen tien mensen de status van vluchteling.

    • Carlijn Vis