Demping wel of niet goed, dat is de vraag

Is de atletiekbaan in het Olympisch Stadion nu wel of niet goedgekeurd? De wijzen zijn het er niet over eens. Voorlopige stand van zaken – volgens de gemeente Amsterdam: de baan kan gebruikt worden, te beginnen voor de NK atletiek, later deze maand. De EK atletiek, die over een jaar in hetzelfde stadion wordt gehouden, loopt geen gevaar.

De discussie spitste zich toe rond de volkunststof toplaag van de baan, die recentelijk is aangelegd door het Duitse bedrijf Polytan. De steviger toplaag zou langer meegaan. Maar de baan voldoet niet aan de richtlijnen van de internationale atletiekfederatie IAAF voor kunststofbanen. Althans, tot die conclusie kwam Kiwa ISA Sport, een van sportkoepel NOC*NSF losgeweekt en geprivatiseerd keuringsbedrijf.

Leverancier Polytern liet het er niet bij zitten en vroeg een Brits bedrijf de baan eveneens te keuren. Die second opinion viel positief uit voor de baan.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zei dat de absorptiewaarden in tweede instantie in orde zijn bevonden. Niets staat volgens hem de NK atletiek, later deze maand, nog in de weg. De Atletiekunie, die al naarstig op zoek was naar alternatieven, neemt binnenkort een besluit over het doorgaan van de titelstrijd in Amsterdam.