Anti-islambeweging Pegida gaat meedoen aan Duitse verkiezingen

mede-oprichter Lutz Bachmann spreekt een groep mensen toe op 23 maart 2015.
mede-oprichter Lutz Bachmann spreekt een groep mensen toe op 23 maart 2015. Foto EPA / Arno Burgi

De Duitse anti-islamitische beweging Pegida doet volgend jaar in vier deelstaten mee aan de parlementsverkiezingen. Dat kondigde mede-oprichter Lutz Bachmann vanmorgen aan tijdens een bijeenkomst in Leipzig, meldt weekblad Der Spiegel.

De beweging tegen islamisering zet hiermee een nieuwe stap op het politieke toneel. De eerste verkiezingen waaraan Pegida meedoet zijn op 16 maart in Baden-Württemberg. Daarna volgen Rijnland-Palts, Saksen-Anhalt en Mecklenburg-Voor-Pommeren.
Eerder deed Pegida mee aan de verkiezingen voor het burgemeesterschap van Dresden, de stad in het oosten van het land waar de beweging ontstond. Kandidate Tatjana Festerling won die bij lange na niet, maar kreeg wel bijna tien procent van de stemmen.

Pegida staat voor Patriottistische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland. Volgens Duitse media wonen in Dresden overigens nauwelijks moslims: 0,4 procent van de bevolking van de stad hangt het islamitisch geloof aan.

IN VERSCHILLENDE LANDEN

PVV-leider Geert Wilders sprak op 13 april in Dresden aanhangers van de Duitse anti-islambeweging toe. Toen viel de opkomst wat tegen. De meeste betogingen in Duitsland van Pegida, worden beantwoord met felle tegendemonstraties. Naast Duitsland hebben ook Pegida-demonstraties plaatsgevonden in Oostenrijk, Denemarken en Noorwegen.