Amnesty: Balkanlanden gewelddadig tegen migrant

De autoriteiten in de Balkanlanden Macedonië en Servië gebruiken geweld tegen vluchtelingen, asielzoekers en migranten die via die regio de Europese Unie proberen binnen te komen. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd rapport van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie baseert zich op gesprekken met honderd vluchtelingen.

In Macedonië en Servië worden mensen, onder wie ook kinderen, door de lokale politie mishandeld en tegengehouden om het land binnen te komen. Volgens Amnesty zitten deze migranten vervolgens vast in Macedonië en Servië, zonder formele status of juridische bescherming.

Steeds meer vluchtelingen uit het Midden-Oosten proberen via de Balkan de EU te bereiken. Het aantal mensen dat op de grens van Servië met Hongarije is opgepakt, is sinds 2010 gegroeid met meer dan 2.500 procent naar 60.620.

Behalve met geweld door de autoriteiten op de Balkan, hebben de vluchtelingen en asielzoekers ook te maken met een gebrekkig asielbeleid, schrijft Amnesty. In Hongarije worden mensen opgevangen in detentiecentra die lijken op gevangenissen. In Macedonië hebben veel opgepakte mensen geen toegang tot sanitaire voorzieningen en medische hulp.

Ook worden volgens Amnesty veel mensen uitgezet. In Servië kreeg één persoon vorig jaar asiel. In Macedonië kregen tien mensen de status van vluchteling.