Zij speelde de lesbische ‘topdog’ in de serie Vrouwenvleugel

Actrice Bea Meulman (66) is gisteren overleden aan de gevolgen van kanker. De televisieserie Vrouwenvleugel bracht haar grote bekendheid. In deze harde, rauwe serie speelde Meulman de rol van Teun Metz, een lesbische ‘topdog’ die als geen ander de kunst verstond van het overleven tussen vrouwen die bittere vetes uitvechten. Bea Meulman had in de gevangenisserie, die liep tussen 1993 en 1995, een geruchtmakende zoenscène met Leontine Ruiters. Meulman volgde de Arnhemse toneelschool en debuteerde in 1973 bij Toneelgroep Theater, waar zij grote rollen speelde uit het wereldrepertoire in stukken van Ibsen, Shakespeare en Goldoni. Ook trad ze op in de wereldpremière van Een sneeuw van Willem Jan Otten. In 1978 kreeg ze de Colombina voor haar vertolking van Patty in De gek (The Fool) van Edward Bond. (NRC)