Grootste dalers

Ballast Nedam-54,6 %

Je kunt stellen dat het positief is dat bouwer Ballast Nedam überhaupt nog een beursnotering heeft. Dichter bij een faillissement dan Ballast kun je namelijk niet komen. Dit jaar moest het tot twee keer toe de presentatie van de jaarcijfers uitstellen en voerde het zwaar crisisoverleg met de banken. Dat zorgde voor een crisisplan waarbij concurrent Strukton instapt. En dat allemaal dankzij het horrorproject rond de verbreding van de A15 en de vervanging van de Botlekbrug bij Rotterdam, waarop Ballast Nedam al meer dan 100 miljoen heeft moeten afschrijven.

MacIntosh -32,9 %

In de jaren vijftig was MacIntosh naar eigen zeggen nog de grootste kledingmaker van Europa. Het bedrijf bouwdezelf zich om tot retailer en was succesvol met verschillende winkelformules, zoals Halfords en Belcompany. Tegenwoordig bestaat MacIntosh nog uit een ‘living’-tak (Kwantum) en een schoenentak (Dolcis, Invito, Manfield, Scapino). In maart maakte MacIntosh een megaverlies van 102 miljoen euro over 2014 bekend. De redding is misschien dat over Kwantum nu overnamegeruchten rondzingen.

SBM Offshore -27,5 %

SBM Offshore is een dienstverlener aan de olie- en gasindustrie en heeft flink last van de lagere olieprijs. In december kondigde SBM al een saneringsronde aan en bij de kwartaalcijfers in mei werd het aantal geplande ontslagen van 1.200 verhoog tot 1.500. De omzet daalde de eerste drie maanden met bijna een kwart. Op de achtergrond speelt de omvangrijke corruptiezaak in Brazilië waarbij het bedrijf was betrokken. SBM was honderden miljoenen kwijt aan een schikking met de Braziliaanse autoriteiten.