Grootste stijgers

Galapagos+ 191,5%

Het hoofdkantoor van biotechbedrijf Galapagos staat op een minder idyllische plek dan de naam doet vermoeden: industriepark Mechelen Noord in België. Galapagos werd in 1999 opgericht als joint venture tussen Crucell en Tibotec. Dat de aandelenkoers is ontploft, komt doordat het bedrijf aankondigde op korte termijn naar buiten te treden met onderzoeksresultaten van filgotinib, een reumamedicijn. Beleggers verwachten dat die positief zijn. Ook speelt mee dat Galapagos, dat al een notering in Brussel en Amsterdam heeft, in mei naar de Nasdaq ging.

Altice+89,8%

De oprichter is Frans, het hoofdkantoor staat in Luxemburg en de beursnotering is in Nederland. Kabel- en telecombedrijf Altice stapelt miljardenovername op miljardenovername en is volgens de eigen website nu actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Portugal, Israël en de Dominicaanse Republiek. Ook de Verenigde Staten mag worden toegevoegd: in mei nam het voor 8 miljard euro kabelmaatschappij Suddenlink over. Nu probeert het een overname in Frankrijk te doen en het is de bedoeling dat het hoofdkantoor verhuist naar Nederland.

Esperite +86,3%

Esperite stond tot vorige zomer nog bekend als stamcelbank Cryo-Save. Maar het heeft een nieuwe naam, nieuwe topman en nieuwe onderdelen. Want topman Frédéric Amar liet Cryo-Save samengaan met zijn stemcelbank Salveo en zet in op ‘voorspellende geneeskunde’. De grootste koerssprongen waren in februari toen het een klinische studie voor een middel naar hersenverlamming bekendmaakte en in april toen het Serenity presenteerde, een test voor het risico op borst- en eierstokkanker.