Waarom je absoluut een reisverzekering moet afsluiten

Foto ANP

Veel Nederlanders gaan onverzekerd op vakantie. En dat is niet slim: medische kosten in het buitenland kunnen dan hoog oplopen.

Eric Grootmeijer van de ANWB Alarmcentrale noemt het voorbeeld van een 18-jarige vrouw die in Jamaica hersenvliesontsteking kreeg. Omdat ze daar niet kon worden behandeld, werd ze per ambulancevliegtuig overgebracht naar Miami. Daar werden enkele vingers en tenen afgezet, ze overleefde het maar net. Vervolgens werd ze overgebracht naar Groningen.

“Had ze geen goede reisverzekering gehad, dan was ze 800.000 euro kwijt geweest.”

Vaak beperkte vergoeding

Verzekeraars vergoeden vaak niet meer dan de medische kosten die in Nederland zouden worden gemaakt voor dezelfde behandeling. In België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk komen die kosten aardig overeen met die in Nederland, maar in bijvoorbeeld Spanje bestaan (veel duurdere) privéklinieken. Kijk daarom altijd heel goed wat je zorgverzekering dekt en of je reisverzekering medische dekking heeft. Grootmeijer:

“Een basisverzekering dekt bijvoorbeeld geen repatriëring. Dus zonder aanvulling zul je dan met je gipsbeen langer in Oostenrijk moeten blijven.”

Hoe eenvoudig je ook op vakantie gaat, sluit een standaardreisverzekering af, zegt Mark Drabbe, redacteur-onderzoeker van de Consumentenbond en gespecialiseerd in reisverzekeringen. Medische kosten en repatriëring zijn de essentie van je reisverzekering. Drabbe:

“Als je camera, je telefoon of andere bagage wordt gestolen, is dat vervelend, maar dat levert geen torenhoge kosten op.”

En reken je niet rijk als je bagage is verzekerd, waarschuwt hij: een camera van twee jaar oud is al grotendeels afgeschreven, je krijgt nog maar een schijntje vergoed.”

Ook wie op bezoek gaat bij familie in het buitenland, doet er goed aan een verzekering af te sluiten. Nicole Bootsma, hoofd van de medische afdeling van Eurocross Assistance:

“Ook dan kun je in het ziekenhuis terechtkomen. En in bijvoorbeeld Suriname is de zorg erg duur. Wij regelen dan wel een vlucht terug, maar wel op kosten van de reiziger. Het sneue is dat dat vaak mensen zijn die het al niet zo breed hebben en dan bezuinigen op hun reisverzekering.”

Kosten kunnen hoog zijn

De medische kosten die je zonder goede reisverzekering zelf moet betalen, kunnen duizelingwekkend zijn. Grootmeijer van de ANWB:

“In de VS zijn de zorgkosten al gauw tien keer zo hoog als in Nederland. Een gemiddeld medisch dossier kostte daar vorig jaar 23.000 dollar en dan hebben we het alleen over medische kosten, niet over repatriëring of langer verblijf. Een dagje op de intensive care kost daar al zo’n 10.000 dollar per dag. En in Turkije moet je rekenen op twee tot drie maal zoveel als bij ons. Een heel enkele keer zien we een dossier voorbijkomen van meer dan een miljoen dollar.”

Vier tips voor tijdens je vakantie
1. Bel alarmcentrale
Bel in een acute situatie eerst de alarmcentrale om te vragen naar welk ziekenhuis je moet. Waar artsen inderdaad artsen zijn en waar je niet financieel uitgekleed wordt.

2. Neem een creditcard mee
Repatriëring van de kapotte auto tijdens de vakantie en een vervangende auto vallen vaak onder de reisverzekering of het Wegenwacht-lidmaatschap voor Europa. Maar zorg wel dat je een creditcard bij je hebt om een en ander voor te schieten.

3. Check inboedelverzekering
Is je bagage gestolen? Kijk dan of je die kunt laten vallen onder de buitenshuispolis van je inboedelverzekering. Volgens die polis behouden spullen langer hun waarde en die verzekering keert meer uit dan je reisverzekering.

4. Kom op tijd terug
Blijf niet langer weg dan je verzekeringspolis toestaat. Overschrijd je de termijn en maak je medische kosten, dan worden die over de gehele vakantie niet vergoed.

    • Friederike de Raat