Vrouwen Verenigde Staten nemen revanche op Japan en winnen WK

Het vrouwenteam van de VS met de bokaal tijdens de WK in Vancouver, Canada.
Het vrouwenteam van de VS met de bokaal tijdens de WK in Vancouver, Canada. Foto AP/Elaine Thompson

De Amerikaanse vrouwen zijn vannacht in Canada voor de derde keer wereldkampioen voetbal geworden. Waar de Japanse vrouwen de Amerikaanse harten vier jaar terug nog braken door in een thriller van een finale verrassend na penalty’s te winnen, namen de Verenigde Staten nu bijzonder overtuigend revanche. Het werd liefst 5-2.

Al snel was duidelijk dat Japan niets in te brengen had tegen de Amerikaanse vrouwen. Binnen vijf minuten was het 2-0, na slechts zestien minuten stond het al 4-0. Dat hadden de Verenigde Staten mede aan ster Carli Lloyd te danken, die zorgde voor de eerste hattrick ooit in een WK-finale bij het vrouwenvoetbal. Het was bovendien de snelste hattrick op een WK ooit, zowel bij de vrouwen als de mannen.

Vooral haar derde, de 4-0, mocht er wezen. Vanaf de middenlijn schoot Lloyd de bal over de uitgekomen Japanse keeper Ayumi Kaihori, die vervolgens - het moet gezegd - ook niet bijzonder overtuigend reageerde.

De goal in kwestie:

Japan deed nog wel wat terug, in de 27ste minuut via Yuki Ogimi en kort na rust via een eigen goal van Julie Johnston, die de bal met haar hoofd verkeerd raakte. Twee minuten later was het echter Tobin Heath die de wedstrijd voor als dat nog nodig was definitief besliste.

Amerikaanse vrouwen in topvorm

De Verenigde Staten staan bekend als een van de absolute toplanden in het vrouwenvoetbal. Ze wisten bijvoorbeeld de afgelopen drie olympische finales te winnen. Maar de WK’s waren ze de afgelopen edities niet zo gunstig gezind. De laatste titel dateerde al weer uit 1999. Dit toernooi toonden de Amerikaanse vrouwen zich van hun dominantste kant. Ze speelden één keer gelijk, in de poulefase tegen Zweden, en kregen slechts één goal tegen. Dat was in de openingswedstrijd tegen Australië. Daarna hield Hope Solo 540 minuten - zes wedstrijden - haar doel leeg.

Japan had eerder in het toernooi in de achtste finale voor de uitschakeling van de Nederlandse vrouwen gezorgd door met 2-1 te winnen.

    • Frank Huiskamp