Vrouwentoernooi Wimbledon is veranderd in een slagveld

Tsjechische titelverdedigster Petra Kvitová is verrassend uitgeschakeld. Net als zeven andere speelster uit de top-12.

De Servische Jelena Jankovic heeft zaterdag voor een stunt gezorgd op Wimbledon. In de derde ronde versloeg de voormalig nummer één van de wereld op het centercourt de Tsjechische titelverdedigster Petra Kvitová: 3-6, 7-5 en 6-4. Door de vroege uitschakeling van de als tweede geplaatste Kvitová ligt de onderste helft van het speelschema open voor lager gerangschikte speelsters, voor wie de finale lonkt.

Jankovic bleef in de persconferentie het woord ongelooflijk herhalen, alsof ze zichzelf nog moest overtuigen dat ze gewonnen had. De 30-jarige Servische is geen grasspecialist, ze kwam nooit verder dan de vierde ronde op Wimbledon. „Ik kan niet stoppen met glimlachen. Ik was erg dapper aan het einde”, zei ze. „Ongelooflijk.”

Jankovic bereikte haar piek in 2008, toen ze op de US Open tot de finale kwam. Ze sloot dat jaar af als nummer één van de wereld. Daarna haalde ze nooit meer haar topvorm. Ze is inmiddels afgezakt naar de dertigste plaats.

Kvitová, winnares in 2011 en 2014, leek ouderwets op stoom op Wimbledon. In haar eerste twee partijen tegen Kiki Bertens en de Japanse Kurumi Nara verspeelde ze in totaal maar drie games. Tegen Jankovic leek ze op weg naar een reguliere zege. Na setwinst in de eerste drukte ze door in de tweede, ze leidde met 4-2. Maar vanaf dat moment ging alles mis bij de 25-jarige Kvitová, die vaak last heeft van stress.

In de persconferentie leek ze nog te overdonderd om een goede analyse te kunnen geven. „Ik weet niet wat er gebeurde”, zei ze. „Opeens kwam ze terug en speelde ze agressiever.” Tegelijkertijd viel de service van Kvitová weg. „Ik worstelde met iedere bal.”

Het speelschema bij de vrouwen is na zes dagen tennis veranderd in een slagveld. Acht van de eerste twaalf geplaatste speelsters zijn uitgeschakeld. De namen? Kvitová (als tweede geplaatst), de Roemeense Simona Halep (derde), de Servische Ana Ivanovic (zevende), de Russische Jekaterina Makarova (achtste), de Spaanse Carla Suárez Navarro (negende), de Duitse Angelique Kerber (tiende), de Tsjechische Karolina Pliskova (elfde) en de als twaalfde geplaatste Canadese Eugenie Bouchard, vorig jaar nog finaliste.

Bij de mannen verloopt het toernooi iets minder grillig. Daar kwamen vijf van de eerste twaalf geplaatste spelers niet door de eerste week, waarvan twee wegens een blessure: de Japanner Kei Nishikori en de Spanjaard David Ferrer trokken zich terug. De als zevende geplaatste Canadees Milos Raonic verloor vroegtijdig, evenals de Spanjaard Rafael Nadal (tiende geplaatst) en de als elfde geplaatste Bulgaar Grigor Dimitrov.