Voor meerouwen is reden genoeg

Stille tocht voor Mitch Henriquez is ook protest tegen discriminatie door politie.

Deelnemers aan de stille tocht voor Mitch Henriquez leggen bloemen en spandoeken neer in het Zuiderpark, dicht bij de plek waar de Arubaan vorige week stikte toen agenten hem arresteerden. Foto ROBIN UTRECHT

Sommigen dragen T-shirts met „Justice for Mitch”, anderen dragen hemelsblauw – de kleur van de Arubaanse vlag. Naast station Den Haag Moerwijk zijn deze zaterdag rond de tweehonderd mensen samengekomen voor een stille tocht ter nagedachtenis aan Mitch Henriquez. In het midden de familie en vrienden, daaromheen een groep sympathisanten.

Om half zes gaat de stille tocht van start. Vanaf het station zal die leiden naar het Zuiderpark, de plaats waar Henriquez vorige week zaterdag om het leven kwam. Waarschijnlijke doodsoorzaak: politiegeweld.

Witte rozen en ballonnen worden uitgedeeld onder de deelnemers. Een vrouw verkoopt zelfgemaakte buttons met een foto van Henriquez erop. Ze kosten een euro, „maar de opbrengst gaat naar een goed doel”.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag loopt vandaag niet mee. Dat is besloten in overleg met de familie. Dit moet een stille, ingetogen tocht zijn, geen politieke manifestatie.

„Voor onze mannen, onze neven, onze zoons. Voor de hele Arubaanse gemeenschap.” Judith Dries (58), geboren op Aruba en woonachtig in Den Haag, heeft genoeg reden om vandaag haar steun te betuigen. Wat Henriquez is overkomen, is volgens haar exemplarisch voor het geweld tegen etnische minderheden in haar stad. „Mijn zoon wordt bijna wekelijks zonder reden aangehouden door de politie. Soms werken ze hem zelfs tegen de grond.”

Een klacht indienen heeft volgens Dries geen zin. „Daar wordt toch niets mee gedaan.”

„Als je een kleurtje hebt, word je hier door de politie niet serieus genomen”, zegt Marc Marugg (35), ook Arubaans van afkomst. Toen vorig jaar bij hem thuis was ingebroken, is Marugg aangifte gaan doen. „Maar niemand wilde die bij me afnemen.” Later is Marugg met een blanke vriend teruggegaan naar het politiebureau. „Toen werd ik ineens wel serieus genomen.”

Langs de route van de stille tocht staat hier en daar politie. Sommige deelnemers maken foto’s of filmpjes van hen, maar tot interactie komt het niet.

Naast Marugg lopen vier jongerenwerkers van stadsdeel Escamp, het Haagse gebied waar ook het Zuiderpark onder valt. De gemeente heeft hun gevraagd vanavond mee te lopen. „Voor het geval dat”, zegt jongerenwerker Abdel Elkadi (28).

Op het Hobbemaplein, de plek waar de avonden na Henriquez’ dood herhaaldelijk gevechten uitbraken tussen jongeren en de politie, staat het jongerenwerkersteam uit de Schilderswijk op wacht.

De stoet is inmiddels aangekomen bij de plek waar Henriquez vorige week overleed. Aan de voet van een boom worden bloemen en kaarten gelegd, een aantal familieleden houdt speeches.

Als de speeches voorbij zijn, beginnen de kinderen uit de stille tocht te spelen in het Zuiderpark. De familie van Henriquez trekt zich terug bij een kleine zwarte auto die vlakbij de boom staat geparkeerd.

De jongerenwerkers keren terug naar hun buurthuis. Daar organiseren zij, net als elke avond sinds de dood van Henriquez, verschillende activiteiten. „Poolen, tafelvoetballen, dat soort dingen”, zegt Elkadi. Voor wie daar zin in heeft, staat een warme maaltijd klaar.

Elkadi: „Het is toch vooral verveling en meelopen, waar dat rellen mee begint.”

Vanavond zal het tafelvoetbal dat moeten verhinderen.

    • Doortje Smithuijsen