Verhuren via Airbnb? Hier moet je op letten

foto ANP

129 euro per nacht. Dat betaal je gemiddeld bij de 7.813 Airbnb-locaties in Amsterdam (die hier zitten). Wil jij ook je woning gaan verhuren of doe je dat al?

Verhuren is makkelijk, je hoeft je nergens druk om te maken, zegt Airbnb:

Maar is dat ook zo? Hier moet je op letten.

Heb je een huurwoning?

Het verhuren van een huurwoning via Airbnb is officieel onderverhuur en dat is op basis van het Burgelijk Wetboek verboden, meldt Aedes, de vereniging van woningcorporaties op haar website. De eigenaar van het pand - bijvoorbeeld een corporatie - mag hiervan afwijken, maar moet daar dan dus wel expliciet toestemming voor geven.

Heb je een koopwoning en zit je in een Vereniging van Eigenaren?

Je mag niet afwijken van de bestemming van je gekochte pand. Is de bestemming woning en wil je via Airbnb gaan verhuren? “Dat is in feite commercieel gebruik en daar moet je toestemming voor hebben van de Vereniging van Eigenaren (VvE)”, zegt Robert Keurentjes van VvE Beheer Amsterdam. De VvE kan deze toestemming weigeren. Keurentjes:

“Het is allemaal helder omschreven in het reglement. Je kan ook niet zomaar een horecabedrijf beginnen in je woning.”

Verhuur je toch, zonder toestemming? Dan kan de VvE je een boete opleggen of kan een rechter je de toegang tot je woonruimte ontzeggen.

Bovendien moeten je huurders hebben ingestemd met de reglementen van de VvE, zegt Keurentjes. “Dat betekent dat de huurders een verklaring moeten tekenen.” Dat geldt dus ook voor de Airbnb-overnachter.

Heb je een woning met een hypotheek?

Dan mag je zonder schriftelijk toestemming van de bank je woning niet onderverhuren, zo staat in de hypotheekvoorwaarden van ABN Amro. Een woordvoerder: “Dit geldt vooral voor verhuur voor langere tijd. Bij Airbnb gaat het natuurlijk vaak om een korter tijdsbestek.” Maar dat verschil staat niet in de voorwaarden.

Ook volgens de voorwaarden van ING en Rabobank is voor verhuur schriftelijke toestemming van de bank nodig. Een woordvoerder van de Rabobank:

“We hanteren wel een beleid waarbij incidentele kortstondige verhuur, bijvoorbeeld in vakantieperiodes, wordt toegestaan.”

Toch kan de bank de lening opeisen na langdurige onderverhuur zonder toestemming. ING geeft bij een particuliere hypotheek “geen toestemming voor verhuur van een kamer of het hele pand voor commerciële doeleinden zoals bij Airbnb”. Onder andere omdat huiseigenaren “vaak niet of nauwelijks verzekerd zijn tegen brand en schade aan het onderpand”.

Verder nog wat?

De huur die je ontvangt, moet je opgeven bij de Belastingdienst. De kosten mag je nog wel in mindering brengen op de huuropbrengst. Van het saldo dat overblijft moet je 70 procent opgeven.

Ook een speciale verzekering is het overwegen waard. In sommige gevallen kan het namelijk zo zijn dat de verzekering het niet dekt als je huis afbrandt terwijl er een Airbnb-gast logeert. En per gemeente zijn er andere regels voor het verhuren van je woonruimte.

En wat als je je niet aan al deze regels houdt?

Dan is de Belastingdienst actief naar je op zoek, omdat die nu veel geld denkt mis te lopen.

De vereniging van woningcorporaties Aedes zegt dat illegaal verhuren van de woning via websites als Airbnb “moeilijk op te sporen” is. Toch is een advertentie op Airbnb in combinatie met een aantal positieve reviews - als teken dat er daadwerkelijk verhuur heeft plaatsgevonden - genoeg, blijkt uit een eerdere rechtszaak.

ING controleert momenteel niet actief, want dat is volgens een woordvoerder “niet uitvoerbaar”.

    • Marieke ten Katen