Vandaag in de Tour: loodrecht omhoog bij de Muur van Hoei

Vandaag een kleine Waalse Pijl. Met op het einde natuurlijk de beruchte Muur van Hoei, een klimmetje van nog geen anderhalve kilometer, maar venijnig genoeg om de benen te doen ontploffen. Kan iemand Alejandro Valverde hier van de overwinning afhouden? Misschien Tom Dumoulin, die het geel alsnog wil gaan pakken?

Het peloton beklimt de Muur van Hoei tijdens de Waalse Pijl van 2007.
Het peloton beklimt de Muur van Hoei tijdens de Waalse Pijl van 2007. Foto EPA / Eric Lalmand

Na de waaierrit van gisteren die het hele klassement overhoop gooide, volgt vandaag een kleine Waalse Pijl. Want daar lijkt de etappe van vandaag nog het meest op. Met op het einde natuurlijk de beruchte Muur van Hoei, een klimmetje van nog geen anderhalve kilometer, maar venijnig genoeg om de benen te doen ontploffen. Kan iemand Alejandro Valverde hier van de overwinning afhouden?

De rit tussen Antwerpen en Hoei – lengte: 159,5 kilometer – is een mooie gelegenheid voor renners die zich in beeld willen rijden. Met maar liefst vier heuveltjes zijn er flink wat punten voor het bergklassement te verdienen. En omdat de volgende etappes vrij vlak zijn, is de kans dat de bolletjestrui snel weer wordt afgepakt vrij klein.

Die punten moet een eenzame vluchter vooral in de eerste drie heuvels pakken (allemaal van vierde categorie), want zodra de Muur van Hoei opdoemt zal iedereen met klimmersbenen zich voorin het peloton melden. De laatste heuvel van de dag – gemiddelde stijging: 9,6 procent – is namelijk ideaal voor heuvelspecialisten en explosieve klimmers.

Hoe verging het de vorige keer?

Net als Utrecht en Neeltje Jans is ook Hoei voor het eerst aankomstplaats in de Tour de France. Wel diende het Waalse dorp al meerdere malen als startplaats voor de grootste wielerwedstrijd van het jaar. De laatste keer was in 2006, toen Robbie McEwen na 207 kilometer naar de zege sprintte in San Quentin.

Wie maken er kans?

Een betere vraag is misschien: is iemand in staat Alejandro Valverde hier te kloppen? De Spaanse veteraan won zowel vorig jaar als dit jaar de Waalse Pijl. Die eerste keer zette hij bovendien de snelste tijd ooit neer op de steile Muur. Hij deed toen 2 minuten en 41 seconden over de 1.300 meter omhoog, een gemiddelde van ruim 29 kilometer per uur.

Valverde wint de Waalse Pijl in 2014:

De concurrentie voor Valverde moet vooral komen van renners met een vergelijkbare explosiviteit. Denk bijvoorbeeld aan een Joaquim Rodríquez, die de Waalse Pijl in 2012 al eens won.

Maar de ogen zullen ook vooral gericht zijn op Tom Dumoulin. Hij is voornemens een aanval te doen op het geel van Fabian Cancellara, op wie hij maar enkele seconden achterstand heeft. En klimmen kan de erkend tijdrijder goed, dat was in de aanloop naar de Tour nog te zien in de Ronde van Zwitserland, waar hij als derde in het klassement eindigde en bergop verrassend goed meekwam.