Toprappers en waterpistolen

Het was hard werken voor rapper Your Old Droog uit New York, afgelopen zaterdag in Spoorzone Tilburg. Op het grote buitenpodium liet stadsgenoot Joey Bada$$ met een schorre stem en ontbloot torso een afgeladen veld springen in de bloedhitte op stevig pompende, nostalgische hiphopbeats. Tegelijk trok Your Old Droog, in de hoek van een immense ontvangsthal, met een vergelijkbaar traditioneel repertoire slechts een handjevol luisteraars. Zijn zelfverzekerd en glashelder gebrachte, rake raps hadden meer publiek verdiend. De tweede editie van hiphopfestival Woo Hah! bood de kans veel Amerikaanse rappers live te zien die recent sterk werk uitbrachten. Een voltreffer was Vince Staples (21) uit Californië die de nummers van zijn deze week verschenen debuutalbum Summertime ’06 bracht met de overtuiging en energie van een veteraan. Hij toonde zich ook op het podium een grootheid-in-wording met een optreden waarin hij op fantastisch dreunende minimalistische beats beheerst schakelde tussen rustige rappen en voluit gaan, en effectief toe werkte naar het steeds verder opzwepen van een kolkende zaal die met waterpistolen werd afgekoeld. Op het snikhete veld bracht Freddie ‘Gangsta’ Gibbs zijn rauwe teksten ontspannen en onderkoeld. Dat werkte wanneer zijn kalme cadans de soulvolle beats aanzwengelde; de vele a capella-momenten haalden de vaart uit zijn show. Run The Jewels imponeerde als een moderne mengeling van Run DMC en Public Enemy: dreunende geluiden, ratelende raps, en artiesten die elkaar moeiteloos afwisselden in de ene na de andere ontploffende track. Inmiddels was binnen alweer Big Sean vlammend aan zijn concert begonnen. Een heerlijk festival.

    • Saul van Stapele