Team USA herovert wereldtitel vrouwen

De Verenigde Staten hebben revanche genomen voor de verloren finale op het WK vrouwenvoetbal vier jaar geleden. Destijds won Japan na strafschoppen, afgelopen nacht overrompelden de Amerikaanse vrouwen in het Canadese Vancouver Japan met 5-2.

Carli Lloyd kroonde zich in de laatste wedstrijd tot ster van het toernooi. Zij maakte in de eerste zestien minuten een hattrick door onder meer de bal vanaf de middellijn achter keepster Ayumi Kaihori te schieten. Omdat ook Lauren Holiday scoorde in het eerste kwartier stond het na het wonderschot van Lloyd al vroeg 4-0.

Voor de Amerikanen op de tribune was dat het sein om alvast met het feest te beginnen. Japan rechtte de rug en kwam nog terug tot 4-2 dankzij een goal van Yuki Ogimi en een eigen doelpunt van Julie Johnston. Maar na de 5-2 van Tobin Heath was duidelijk dat de Verenigde Staten zouden winnen. Daarmee namen ze wraak voor de verloren finale van vier jaar geleden in Duitsland. Destijds kwam Japan kort voor het einde van de verlenging terug tot 2-2, om daarna via strafschoppen de grote favoriet te verslaan.

Lloyd, een 32-jarige speelster van Houston Dash, promoveerde zich in de finale tot de ster van het WK. Ze kreeg de Gouden Bal uitgereikt als beste speler van het toernooi en zei zelf dat ze „had gedroomd van een WK-finale waarin ze vier doelpunten had gemaakt”. President Barack Obama nodigde de Amerikaanse vrouwen direct uit voor een bezoek aan het Witte Huis. Zijn reactie onmiddellijk na de wedstrijd: „Wat een winst voor Team USA. Geweldige wedstrijd, Carli Lloyd! Het land is trots op jullie.”

De derde plaats werd opgeëist door Engeland, dat in de ‘kleine finale’ Duitsland met 1-0 versloeg. Het enige doelpunt werd in de verlenging gemaakt door Fara Williams. Zij scoorde uit een stafschop. (ANP)