Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Studenten lenen bewust te veel geld’

Collegezaal Universiteit van Tilburg.
Collegezaal Universiteit van Tilburg. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Eenderde van de studenten met een studielening leent bewust te veel geld. De lening wordt gebruikt om na de studie geld achter de hand te hebben of een huis te kopen. Dit blijkt uit een enquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onder 2.723 studenten.

Studenten kunnen zeer goedkoop lenen bij de overheid. DUO, de instantie die de studieleningen uitkeert, rekent 0,12 procent rente. Als studenten dit geld op een spaarrekening zetten, verdienen zij geld aan de hogere rente bij de bank.

Volgens het onderzoek van het Nibud noemen studenten de gunstige leenvoorwaarden als belangrijkste reden om te lenen. De tweede reden is omdat ouders het aanraden. Drie op de tien studenten met een studielening zegt het maximale bedrag te lenen. Dit loopt op tot 1.000 euro per maand.

Huis kopen

Eén op de tien studenten spaart het geld op om er na de studie een huis van te kopen. Dit zou financieel aantrekkelijk zijn omdat de hypotheekrente veel hoger is dan bij DUO. Een studielening telt maar beperkt mee als schuld bij het afsluiten van een hypotheek.

Vanaf komend studiejaar zullen studenten nog veel meer gaan lenen, verwacht het Nibud. Per 1 september komt de basisbeurs te vervallen. Om dit gat op te vullen, zullen meer studenten een beroep doen op een studielening. 58 procent zegt het wegvallen van de basisbeurs op te willen lossen door meer te gaan lenen, volgens de enquête. Nu is het al zo dat studenten zonder basisbeurs meer lenen: studenten zonder basisbeurs lenen gemiddeld 632 euro, voor studenten met basisbeurs is dit 386 euro.

Bussemaker: lening niet zo bedoeld

Het Nibud waarschuwt dat het leengedrag van studenten risico’s met zich meebrengt. Studenten zouden in de verleiding komen het opgespaarde geld te verkwisten. Ook kan de rente van de DUO-leningen in de toekomst stijgen.

Een woordvoerder van minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) laat weten dat een studielening is bedoeld om “kosten van studie en levensonderhoud van te betalen”, en niet voor andere dingen. Studieleninginstantie DUO controleert niet of studenten hun lening écht nodig hebben, of opsparen voor later.