Sekgapane wint operaconcours

Het 34ste Belvedère Operaconcours is zaterdag in de Nationale Oper & Ballet in Amsterdam gewonnen door de Zuid-Afrikaanse tenor Levy Sekgapane (24). De zanger met zijn lichte, zoetgevooisde stem en goede techniek, was een uitstekende vertolker van de aria Languir per una bella uit Rossini’s L’Italiana in Algeri, die hij besloot met een spectaculair lange slotnoot. Zijn blijdschap over zijn overwinning was uitbundig.

De Noorse sopraan Lise Davidsen (28) was de andere grote winnaar: de Tweede prijs, de Persprijs en de Publieksprijs. Ze zong een juichende en krachtige versie van Dich teure Halle uit Wagners Tannhäuser en bleek met haar rijzige verschijning een archetypische Wagnerzangeres. De Nationale Opera gaat een rol voor haar zoeken. De verbazingwekkende Zuid-Koreaanse tenor Ki Hun Park (20) werd derde met zijn zeer volwassen stem in een getourmenteerde vertolking van Pourquoi me réveiller uit Werther van Massenet.

Het van oorsprong Weense concours vond voor de tweede keer plaats in Amsterdam. Met een internationale jury van opera-intendanten en castingdirectors is dit ‘Wall Street voor stemmen’ een beurs voor jonge zangers. Er waren 2.000 aanmeldingen.

Tijdens de laatste voorronden in de Kleine Komedie werden uit 160 deelnemers vijftien finalisten gekozen. Vier Nederlandse zangers – Aylin Sezen, Michael Wilmering, Florieke Beelen en Maria Fiselier - vielen af. Beelen won wel de prijs van Omroep Max. Vier finalisten kwamen uit Zuid-Afrika, volgend jaar vindt het concours plaats in Kaapstad.

    • Kasper Jansen