Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Sauer: bedreiging door nationalist Zjirinovski niet zo serieus

Derk Sauer.
Derk Sauer. Foto NRC/ Vincent Mentzel

Uitgever Derk Sauer neemt de bedreiging aan zijn adres door de hypernationalistische Russische politicus Vladimir Zjirinovski niet zo serieus. De oproep van Zjirinovski om de Nederlandse uitgever - de laatste buitenlander die nog actief is op de Russische mediamarkt - te ontslaan, past “in het huidige klimaat”, zegt Sauer in een reactie in NRC.

“Dat die actie gericht is op mijn persoon is een nieuw element. Maar we hebben niet de indruk dat de actie vanuit het Kremlin geïnstigeerd wordt. Het lijkt niet het begin van een grote aanval.”

Sauer moet volgens Zjirinovski vertrekken als directeur van het concern RBK en daarna Rusland worden uitgezet, aldus Zjirinovski. Russische media moeten door Russen worden geleid, zei hij vrijdag.

Alternatief voor staatszenders

RBK is niet het eerste medium waar wordt geprotesteerd, zegt Sauer.

“Bij de internetzender Dozjd waren er ook piketacties door demonstranten die er geen geheim van maken dat ze daarvoor betaald worden. Het zit sommigen niet lekker dat RBK de enige onafhankelijke speler is. We doen ons werk totdat het niet meer kan. Tot nu toe kan het nog.”

Het mediabedrijf RBK – afkorting van ‘Rosbiznesconsulting’ – houdt zich vooral bezig met economisch nieuws en hanteert het journalistieke beginsel dat feiten en meningen zoveel mogelijk gescheiden moeten worden. Het onderhoudt de grootste nieuwssite van Rusland en heeft een televisiekanaal dat aan populariteit wint omdat het een alternatief is voor de (semi)staatszenders. Door de crisis bij andere media is RBK er in geslaagd journalisten aan te trekken die elders zijn ontslagen. De primeurs die RBK heeft, ergeren de autoriteiten steeds vaker. Regelmatig tracht het Kremlin RBK met telefonische interventies op de vingers te tikken.