‘Ruwe omgangsvormen en machtspolitiek in raad Bloemendaal’

Archiefbeeld van de gemeenteraad van Bloemendaal in een extra raadsvergadering in de raadszaal in Bennebroek, vorig jaar.
Archiefbeeld van de gemeenteraad van Bloemendaal in een extra raadsvergadering in de raadszaal in Bennebroek, vorig jaar. Foto ANP / Remko de Waal

Waarnemend burgemeester Aaltje Emmens-Knol (PvdA) van Bloemendaal heeft een uitermate kritisch rapport geschreven over de bestuurscultuur in het rijke duindorp. Er is sprake van „een niet goed functionerende raad met ruwe omgangsvormen”, burgemeester en wethouders voelen zich „onveilig”, de ambtenarij is lang verwaarloosd en de relatie met de inwoners is „problematisch”.

De burgemeester geeft aan nog zeker een half jaar te willen aanblijven om met alle partijen te werken aan verbetering. „Dit rapport moet voelen als een opluchting; benoemen wat niet goed gaat, zodat we samen kunnen werken aan verbetering”, schrijft ze.

Rapport toch openbaar

De burgemeester kreeg bij haar aantreden begin dit jaar de opdracht van Commissaris van de Koning Johan Remkes (VVD) om de bestuurscultuur in kaart te brengen. Sinds de vorming van het vierkoppige college zijn behalve de vorige burgemeester, twee wethouders en gemeentesecretaris vertrokken. Daarbij kampt het dorp met slepende dossiers, waarvan de moeizame ontwikkeling van een landgoed de meeste aandacht vraagt.

Het kritische rapport van de burgemeester zou eerst vertrouwelijk zijn. Toen het al bijna af was, werd besloten het toch te openbaren. De burgemeester, ondersteund door een onderzoeksbureau, interviewde circa veertig huidige en oud-bestuurders, raadsleden, ambtenaren en inwoners.

Ruwe omgangsvormen en machtspolitiek

„De situatie is zeer zorgelijk”, schrijft Emmens-Knol. In de raad is sprake van „ruwe omgangsvormen, machtspolitiek” en een dusdanige „hinderlijke bemoeizucht” richting het college dat deze „zwak” is. Ambtenaren zijn bang om fouten te maken.

De politieke macht in het dorp was jarenlang geconcentreerd bij één partij, de VVD, wat als een van de oorzaken voor de huidige bestuurscultuur wordt genoemd. Ook bepalen „grote ego’s” het samenspel en heerst in Bloemendaal een „corporate visie: bestuurders zijn ons personeel”.

Tal van werkbijeenkomsten om de bestuurscultuur te normaliseren de afgelopen maanden, laten verbeteringen zien, schrijft de burgemeester in het rapport. Maar een fundamentele en systematische aanpak is nodig. De bestuurspraktijk vraagt om een verbeterde regie, een gezamenlijk toekomstbeeld, een betere verdeling van verantwoordelijkheden en om betere omgangsvormen.

De fractievoorzitters bespreken het rapport vanmiddag met Remkes.