Russische nationalisten in aanval op Derk Sauer

Twee politici eisen dat Nederlandse uitgever wordt uitgezet.

Vladimir Zjirinovski is geen clown in de Russische politiek. Hij is de proefballonnenblazer van het Kremlin. Zijn rapalje-eisen worden niet vaak door de machthebbers in Moskou gehonoreerd. Maar de hypernationalistische politicus, die sinds 1993 onafgebroken in het Russische parlement zit, test met zijn gespeelde woede-uitbarstingen en zijn drieste voorstellen wel het maatschappelijke klimaat onder de boze burgers.

Vorige week heeft hij Derk Sauer op de korrel genomen. De Nederlandse uitgever, de laatste buitenlander die nog actief is op de Russische mediamarkt, moet worden ontslagen als directeur van het concern RBK en daarna Rusland worden uitgezet, aldus Zjirinovski. Russische media moeten door Russen worden geleid, zei hij vrijdag.

Het mediabedrijf RBK – afkorting van ‘Rosbiznesconsulting’ – houdt zich vooral bezig met economisch nieuws en hanteert het journalistieke beginsel dat feiten en meningen zoveel mogelijk gescheiden moeten worden. Het onderhoudt de grootste nieuwssite van Rusland en heeft een televisiekanaal dat aan populariteit wint omdat het een alternatief is voor de (semi)staatszenders. Door de crisis bij andere media is RBK er in geslaagd journalisten aan te trekken die elders zijn ontslagen. De primeurs die RBK heeft, ergeren de autoriteiten steeds vaker. Regelmatig tracht het Kremlin RBK met telefonische interventies op de vingers te tikken.

Zjirinovski heeft dat nu ook openlijk gedaan. Tegenover journalisten verweet hij Sauer dat RBK alleen critici van het huidige Russische regeringsbeleid aan het woord laat. „Elke dag druppelen er zo leugens door”. Sauer heeft „schadelijke invloed”, zei Zjirinovski. Eerder vorige week had medeparlementariër Jevgeni Fjodorov een protestactie tegen RBK geleid. Volgens Fjodorov, Doelmalid voor regeringspartij Verenigd Rusland, is Sauer „een burger van de NAVO”, wier hoofdtaak het is crises en sancties over Rusland te verspreiden. Het is onacceptabel dat hij „leiding geeft aan een medium voor de zakenwereld”, zei Fjodorov.

Sauer is geen eigenaar maar alleen directeur. RBK voldoet daarmee aan een aangescherpte wet die het verbiedt dat grotere mediabedrijven in buitenlandse handen zijn. RBK is bezit van nikkelmagnaat Michail Prochorov die Sauer in 2012 aantrok. Prochorov was bij de presidentsverkiezingen in 2012 een van de tegenkandidaten van Poetin. De oligarch wilde daarna zijn partij Burgerplatform uitbouwen tot een politieke factor. Dat is mislukt. Dit jaar is Prochorov uit Burgerplatform gestapt na een intern conflict over de beoordeling van de annexatie van de Krim. Kremlingezinden bleken de partij te hebben overgenomen.

    • Hubert Smeets