Ruil jij Spotify in voor Apple Music?

foto Apple

Vorige week opende Apple de deuren van een nieuwe muziekwinkel, Apple Music. De bestaande iTunes Store verkocht alleen digitale downloads en die omzet daalt. De reden: de opkomst van muziekabonnementen als Spotify en Deezer, die toegang bieden tot een online database van tientallen miljoenen liedjes.

Nu Apple ook een muziekabonnement biedt is dat een rechtstreekse bedreiging voor de grootste partij, Spotify (20 miljoen betalende gebruikers). Beide diensten kosten evenveel (een tientje per maand).

Biedt Apple Music genoeg extra’s om betalende Spotify-gebruikers te laten overstappen? Vijf ‘streaming’ redacteuren van NRC probeerden Apple Music uit.

De verpakking deugt niet - Marc Hijink

Hoe vind je je weg in een overdaad aan muziek? Het simpele clickwheel van de iPod was ooit hét voorbeeld van gebruiksgemak. Dit less is more principe is in Apple Music ver te zoeken. Alle denkbare muziekfuncties zijn verenigd in één app. Streaming liedjes, je eigen muziekvoorraad, nonstop muziekradio en hier en daar een video. Bij elkaar een muzikaal schot hagel, gebouwd op de wankele basis van iTunes. Dat programma gaat al jaren gebukt onder te veel functies. Dat was ook de reden om vijf jaar geleden Spotify te nemen.

De user interface van Apple Music rammelt; te veel lijsten die nieuwe lijsten openen, pop-up vensters, verschillende achtergrondkleuren en lettergroottes. Op een telefoonscherm verlies je het overzicht. Afspeellijsten en zoekopdrachten blijven gescheiden tussen streaming muziek en je eigen muziekverzameling, ook het verschil tussen selecties als Uitgelicht / Spotlight / Favoriet / Essentials is onduidelijk. Ik mis een handig trucje van de Spotify-app: druk wat langer op een afspeellijst om previews van liedjes te horen. Wel prettig aan Apple Music: bediening met je stem via Siri.

Als Apple zijn muziek-app op een betere manier had vormgegeven was overstappen een optie geweest. Het aanbod is goed, de prijs ook. Alleen de verpakking deugt (nog) niet.

Voor mij geen goed glas jazz - Amanda Kuyper

Na de met veel bombarie gelanceerde streamingdienst Tidal glijdt de komst van Apple Music een beetje langs me heen. Ik heb weinig negatieve ervaringen met Spotify; ik vind er vrij veel op, en maak er graag mijn playlists. Dat is dus ook het eerst wat ik onderzocht bij Apple Music, het maken van lijstjes. Het werkt allemaal vrij gemakkelijk, en als eerste checkte ik natuurlijk de exclusieve lokkers, zoals Pharrell Williams en Jett Rebel. Bij de jazz werd ik van de door Apple-curators voorgekookte lijstjes als ‘Een goed glas jazz’ niet zo warm. Maar er zijn ook mooie actuele en zinvollere, historische lijsten.

Ik had de hoop dat The Beatles erop zouden staan. Dat was misschien ook te mooi om waar te zijn. Paul McCartney wel overigens, maar goed, die heeft zijn muziek ook nog op Spotify. Dat Prince net van Spotify is vertrokken kost me een hele fijne speellijst. Maar Apple Music heeft hem ook niet. De video’s vind ik winst, verder zie ik weinig reden voor een overstap.

Radio is een beetje nineties - Wouter van Noort

Overstappen naar Apple Music vanuit Spotify is me te veel gedoe. De gebruikersinterface van Apple is net te anders: dat levert gepiel en gezoek op. De Spotify-afspeellijsten die ik in de loop van maanden heb opgebouwd en bijgeschaafd, zijn alleen met een ingewikkelde omweg te importeren, of handmatig in te voeren. Daar heb ik geen zin in. En die radiofunctie dan? Voelt toch een beetje nineties. Door de drie gratis maanden van Apple, zou het me 30 euro besparen - en toch blijf ik bij Spotify. Als iets niet kapot is, hoef je het ook niet te repareren.

Ik geef mijn volgers niet op - Peter van der Ploeg

Apple moet flink over de brug komen, willen ze mij over laten stappen. Een enorme muziekbibliotheek heeft Spotify ook, en van een paar exclusieve releases word ik niet zo warm. Mijn favoriete genre, heavy metal, is sowieso niet zo’n commercieel aantrekkelijk product om mee te stunten. Dan is er de integratie van iTunes, waarmee mensen die nu nog niet of nauwelijks streamen misschien mee over de streep worden getrokken. Die hebben harddrives vol mp3’s die ze dan op één plek met hun streams kunnen draaien. Maar van gedownloade muziek ben ik sinds Spotify af. Ook de geluidskwaliteit en de prijs ontlopen elkaar niet.

Ik heb bij Apple nog geen feature gezien waarvoor ik mijn met bloed, zweet en tranen gecureerde playlists met best wat volgers op Spotify opgeef.

Er is één mogelijkheid. Naast Spotify gebruik ik bijna dagelijks SoundCloud en Bandcamp, voor releases die (nog) niet op Spotify zijn verschenen. Alleen als er een dienst komt die dat soort media goed kunnen integreren, dan ben ik om.

Apple mag mij beter leren kennen - Harrison van der Vliet

Ik mis de logische, snel-te-behappen besturing waar Apple zo goed in is. Apple Music voelt rommelig. Alsof er te veel dingen in één app zijn gepropt. Die bovendien een wat klinische look heeft, zo nu en dan traag is en van mijn voorliefde voor rauwe, slepende techno weinig snapt - ik krijg vooral Scandinavische popliedjes aangeraden.

En waar zijn de ‘vergelijkbare artiesten’ in de mobiele app? Die functie trok me naar Spotify, maar ontbreekt bij Apple. Via bekende bands of nummers, nieuwe muziek ontdekken. Gewoon, door een beetje verder te klikken. Ik vind bijvoorbeeld synthwave stiekem best leuk, weet ik nu.

De desktopversie maakt het niet beter. Ik krijg in iTunes Top Results te zien met afspeellijsten, nummers, artiesten en albums door elkaar en daaronder alles nog eens apart, maar dan sommige albums of nummers dubbel. Ook mag ik, net als op mobiel overigens, met regelmaat liedjes niet afspelen. Ze blijven treiterig grijs en klikken is vergeefs.

De oplossing voor een deel van mijn klachten is tijd. Voor Apple om updates uit te rollen, voor gebruikers om interessante afspeellijsten aan te maken, en voor mij om handiger met de app te worden. Ook weet ik dat Apple Music me steeds beter wil leren kennen, waardoor ik muziek aangeraden zou moeten krijgen die echt bij mij past. Die drie gratis maanden wil ik Apple daarvoor graag geven. Want áls dat inderdaad werkt, dan blijf ik.

    • Marc Hijink