Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

Roger van Boxtel tijdelijk president-directeur NS

Roger van Boxtel
Roger van Boxtel Foto ANP/ Martijn Beekman

Roger van Boxtel is vanaf augustus tijdelijk president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. Minister Jeroen Dijsselbloem benoemde hem voor een jaar, meldt de NS.

Van Boxtel (61) was tot vorige maand lid en fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer. Ook was hij tot voor kort voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar Menzis. Vanaf 2016 zal de raad van commissarissen op zoek gaan naar een definitieve invulling van de topfunctie.

Met Van Boxtel wil NS een begin maken aan het herstel van “rust en vertrouwen”. Begin juni vertrok Timo Huges als CEO van de NS. De raad van commissarissen had het vertrouwen in hem opgezegd, na de fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Na het rommelige vertrek van Huges stapte ook Carel van den Driest op, voorzitter van de raad.

Fraude bij dochterbedrijf NS

In mei kwamen na intern NS-onderzoek malversaties aan het licht bij dochterbedrijf Abellio, dat zich schuldig bleek te hebben gemaakt aan bedrijfsspionage. Op deze manier hoopte Abellio het Limburgse openbaar vervoer te winnen voor de periode 2016-2031.

Huges bleek op de hoogte te zijn van “ernstige onregelmatigheden”, zoals de NS zelf de fraude noemde. De NS-topman wist dat vervoersbedrijf Qbuzz, dochter van Abellio, concurrentiegevoelige informatie ontving van Veolia-directeur René de Beer. Eerder ontkende Huges dat. Na de ontstane onrust gunde Limburg de aanbesteding aan Arriva. De fiscale opsporingsdienst FIOD onderzoekt nu de malversaties bij de aanbesteding.

Met de komst van Van Boxtel bestaat de Raad van Bestuur van de NS weer uit twee personen. Na het vertrek van Timo Huges fungeerde financieel directeur Engelhardt Robbe als waarnemend CEO.