Rodriguez pakt ritwinst na zware valpartij - Dumoulin stapt af

Winnaar Rodriguez wordt bij binnenkomst gefeliciteerd
Winnaar Rodriguez wordt bij binnenkomst gefeliciteerd Foto: BELGA / Dirk Waem

De Spanjaard Joaquim Rodriguez pakt vandaag de ritzege in de Tour de France. De etappe tussen Antwerpen en Hoei werd opgeschrikt door een grote valpartij, waarop de koers voor korte tijd werd geneutraliseerd. Tom Dumoulin moest afstappen; hij heeft een schoudergewricht gebroken.

Bauke Mollema eindigde als beste Nederlander op de tiende plaats.

Het was wachten op de aanval van de Spanjaard Alejandro Valverde, maar die bleef uit. Rodriguez kwam als eerste boven op de Muur van Hoei en liet de Brit Christopher Froome achter zich. Froome neemt wel de gele trui over van de Zwitser Fabian Canchellara, die na de valpartij gelost werd. De Fransman Alexi Vuillermoz eindigde als derde.

Zware valpartij

Op zo’n 60 kilometer voor de streep ontstond de grote valpartij. Het belangrijkste slachtoffer was de Limburger Tom Dumoulin, die als aanvoerder van het jeugdklassement in het wit reed. Dumoulin, die als derde in het klassement stond en hoop had een aanval te kunnen doen op het geel, moest na de valpartij afstappen.

Twitter avatar letour Le Tour de France 3 coureurs abandonnent @letour / First three riders to abandon
@simongerrans
@tom_dumoulin
@willbonnet
#TDF2015 http://t.co/NxyiXai3Fx

Ook Simon Gerrans (Orica GreenEDGE) en William Bonnet (FDJ), de man die als eerste viel, besloten op te geven. Er leek eerste sprake van opgave van Laurens ten Dam, vorig jaar negende in de ronde en een van de aangewezen knechten bij LottoNL-Jumbo voor kopman Robert Gesink. Nadat zijn schouder werd rechtgezet stapte hij weer op. Ploeggenoot Wilco Kelderman was ook betrokken bij de valpartij; ook hij rijdt door.

De etappe-uitslag

1. Joaquim Rodríguez (Spa) 3.26.54
2. Chris Froome (GB) zelfde tijd
3. Alexis Vuillermoz (Fra) + 0.04
4. Daniel Martin (Ier) + 0.05
5. Tony Gallopin (Fra) + 0.08
(…)
10. Bauke Mollema (Ned) + 0.11

Algemeen klassement

1. Chris Froome (GB) 7.11.37
2. Tony Martin (Dui) + 0.01
3. Tejay van Garderen (VS) + 0.13
4. Tony Gallopin (Fra) + 0.26
5. Greg Van Avermaet (Bel) + 0.28
(…)
12. Bauke Mollema (Ned) + 1.32

    • Sjoerd Klumpenaar