Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Renovatie Binnenhof kost half miljard euro

Het Torentje en andere overheidsgebouwen op het Binnenhof in de steigers.
Het Torentje en andere overheidsgebouwen op het Binnenhof in de steigers. Foto ANP / Bart Maat

De grootschalige renovatie van de gebouwen rond het Binnenhof, gaat naar schatting 500 tot 600 miljoen euro kosten. Dat schrijft oud-minister Liesbeth Spies in een advies aan minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst, VVD). In een persconferentie riep ze vanmiddag op tot haast in de besluitvorming:

“De brandweer heeft een aantal keer nadrukkelijk aangegeven dat het gebouw niet meer aan de voorschriften voldoet.”

Desondanks is er volgens Spies “geen acuut gevaar”.

Spies adviseert Binnenhof in één keer te verbouwen

Het slimste is om het Binnenhof in één keer, in vijfenhalf jaar, te verbouwen, zegt Spies. De Eerste en Tweede Kamer kunnen in die periode terecht in het gebouw waar nu nog het ministerie van Buitenlandse Zaken zit. Bij deze variant wordt tot twintig procent bespaard op de geschatte kosten.

Er is ook een gefaseerde verbouwing mogelijk, waarbij het Binnenhof in gebruik blijft. Deze variant duurt minstens dertien jaar. De verschillende bewoners maken dan beurtelings gebruik van het huidige gebouw van de Hoge Raad aan het Lange Voorhout. Deze variant is niet alleen duurder en tijdrovender, zegt Spies, maar ook onhandiger, bijvoorbeeld door overlast voor Kamerleden.

‘Sobere’ verbouwing ‘breedgedeelde wens’

De verbouwing zal in ieder geval “sober en doelmatig” worden, zei Spies. “Dat is een breedgedeelde wens.”

In de kostenschatting heeft Spies er alvast rekening mee gehouden dat grote bouwprojecten in het verleden vaak duurder werden dan gepland:

“We hebben - door ervaring wijs geworden - een forse post onvoorziene kosten opgenomen.”