Reddit grotendeels op slot na opstand van boze vrijwilligers

Reddit heeft een turbulent weekend achter de boeg. Afgelopen vrijdag werden honderden zogenaamde subreddits van de populaire communitysite door beheerders op slot gedaan uit protest tegen het beleid van de leiding. Een online petitie die oproept tot het opstappen van interim-CEO Ellen Pao had vanochtend 150.000 ondertekenaars.

Een subreddit is een deel van de site toegewijd aan één onderwerp of doel. Er zijn er bijna tienduizend, van subreddits voor wereldnieuws tot ‘funny’, ‘videos’ en ‘gaming’, elk in goede banen geleid door beheerders die dat vrijwillig doen.

Aanleiding voor de onrust was het onverwachte ontslag van Victoria Taylor, die hielp bij de coördinatie van een populair onderdeel van de site, bedoeld voor live vraag-en-antwoordsessies met beroemdheden of mensen die iets interessants hebben te vertellen. De subreddit met AMA’s (Ask Me Anything) groeide wereldwijd in bekendheid toen Barack Obama in augustus 2012 vragen van bezoekers beantwoordde. Vorig jaar schoven ook David Attenborough, Bill Gates en Edward Snowden aan.

Taylor was sinds twee jaar verantwoordelijk voor het ordelijk verlopen van zulke vragensessies, en daarmee een van de meest zichtbare werknemers van het bedrijf. Toen vrijdag duidelijk werd dat ze zonder overleg aan de kant was gezet, zetten de beheerders de subreddit op ‘private’, waarmee hij de facto onbereikbaar werd. Zo’n driehonderd andere subreddits volgden dat voorbeeld, waardoor een van de grootste sites ter wereld – vorige maand had Reddit 164 miljoen unieke bezoekers uit 212 verschillende landen – grotendeels op slot zat. Een van de beheerders schreef dat het gevoel leeft dat de leiding „het werk van de duizenden onbetaalde vrijwilligers niet respecteert”.

Pao verontschuldigde zich zaterdag tegenover The New York Times voor het niet informeren van de beheerders: „Het spijt me dat we onze community hebben teleurgesteld.”

Gedurende dit weekend werden de meeste subreddits weer openbaar. Maar het aantal ondertekenaars van de petitie tegen Pao, waarin ze wordt beschuldigd van het „vernielen” van de site, groeide onverminderd door.