Patiënt in Erasmus MC niet besmet met ebola

Erasmus MC bereidt zich voor op ebola
Erasmus MC bereidt zich voor op ebola Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De man die zaterdagavond in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam was opgenomen op verdenking van een ebolabesmetting, is niet geïnfecteerd met het dodelijke virus. Dat heeft een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag laten weten.

De patiënt kwam zaterdagmiddag binnen bij het het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal met verschijnselen van ebola. Na behandeling werd hij geïsoleerd en daarna overgeplaatst naar het Rotterdamse ziekenhuis. De man was onlangs teruggekomen uit een West-Afrikaans land. Bij ziekteverschijnselen moet volgens protocol ebola worden uitgesloten. Hij moest daarom onderzocht worden in een isolatiekamer.

Zeventig ebolaverdenkingen

Drie keer eerder in korte tijd zijn patiënten in Nederland onderzocht op besmetting met het ebolavirus. Geen van allen bleek het virus, dat zich verspreidt via lichaamsvloeistoffen en onbeschermd contact, bij zich te dragen. Vorige week woensdagnacht kwam een patiënt in het LUMC (Leiden) binnen, bij wie drie dagen later ebola werd uitgesloten. De maandag daarvoor onderzocht Radboudumc in Nijmegen een patiënt en de vrijdag daarvoor kwam de eerste ebolaverdenking in het UMC in Groningen binnen.

In totaal zijn sinds het begin van de epidemie, die eind 2013 in West-Afrika begon en al meer dan elfduizend levens eiste, zeventig mensen in Nederland opgenomen bij wie een verdenking van ebolabesmetting bestond. Geen van de mensen bleek de besmettelijke ziekte te hebben.

Nog steeds duiken ebolagevallen op in West-Afrika. Sinds half juni zijn enkele tientallen personen besmet in Guinee en Sierra Leone.

    • Menno Sedee