Privacy

‘Pas nou op met gezichtsherkenning’

Foto iStock

De snelle ontwikkelingen in systemen voor gezichtsherkenning zorgen mogelijk voor ongewenste situaties in Nederland. Daarvoor waarschuwt het Rathenau Instituut, een Haagse denktank die zich bezighoudt met technologische veranderingen, vandaag in een rapport. De verkennende studie van het Rathenau Instituut laat zien dat databases groeien, toepassingsmogelijkheden toenemen en technieken verbeteren. Er is te weinig discussie in Nederland over het onderwerp, vinden de onderzoekers.

‘Voetbalclub ADO weert hooligans aan de poort met behulp van camerabeelden. Wetenschappers kunnen foto’s van voorbijgangers automatisch koppelen aan Facebookprofielen. En als je alcohol wilt kopen in een supermarkt in Klundert vergelijkt een computer camerabeelden met paspoortfoto’s,’ schrijven ze.

Privacy-belangengroepen

De afgelopen maanden woedt in de Verenigde Staten een politieke discussie over het onderwerp. Daar stapten onlangs privacy-belangengroepen uit een overleg met Google en Facebook, omdat zij vinden dat er bij nieuwe toepassingen van gezichtsherkenning te weinig rekening wordt gehouden met privacy-bezwaren. In Nederland blijft zo’n discussie tot nu toe uit.

‘De manier waarop gegevens opgeslagen worden, beïnvloedt bijvoorbeeld de privacy van de betrokkenen,’ zo schrijft het Rathenau Instituut. ‘Het maakt uit of de data lokaal of in een grote database komt en hoe ze is beveiligd. Zelfs de manier waarop de software ‘getraind’ wordt, heeft maatschappelijke gevolgen. Als er in de trainingsdatabase alleen blanke personen voorkomen, herkent het systeem individuen van een andere etniciteit minder goed.’