Opgestapte Varoufakis ‘draagt met trots de walging van crediteuren’

Zijn EU-collega’s ergerden zich aan hem. Nu is Varoufakis weg.

De vanmorgen afgetreden Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis, gisteren vlak voor hij in Athene een verklaring aflegde. Foto Alkis Konstantinidis/Reuters

Yanis Varoufakis zou Varoufakis niet zijn als hij zijn vertrek niet zelf via sociale media bekend zou maken. Iets voor negen uur lokale tijd vanmorgen verscheen een korte mededeling op zijn blog, die al snel werd rondgetwitterd. Varoufakis deed daarbij geen enkele moeite te verhullen dat hij aftreedt omdat zijn aanwezigheid aan de onderhandelingstafel louter verstorend werkt.

Snel nadat de uitslag van het referendum bekend werd, werd ik gewezen op een bepaalde voorkeur bij sommige deelnemers in de Eurogroep en „partners” voor mijn „afwezigheid bij de vergaderingen”. Aangezien premier Tsipras denkt dat het kan helpen bij het tot stand komen van een akkoord, leg ik mijn post vandaag nog neer, schrijft hij.

„Ik beschouw het als mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen om, op de manier die hij geschikt acht, het kapitaal te benutten dat het Griekse volk ons gisteren heeft verleend bij het referendum. Ik zal de walging van de crediteuren met trots dragen. Wij van Links weten hoe we collectief moeten handelen, zonder ons te bekommeren om de privileges van het ambt.”

Zo gebruikt hij de afkeuring van Dijsselbloem in zijn voordeel. Het is koren op de molen van zijn fans wereldwijd.

Het aftreden van Varoufakis komt niet als verrassing. Al snel na zijn aantreden bleek dat zijn bloemrijke stijl en zijn belerende toon in de vergaderingen van de Eurogroep averechts werkten. Terwijl de andere ministers van Financiën over begrotingen wilden praten en besluiten hoopten af te hameren, probeerde Varoufakis steeds opnieuw de hele aanpak van de crisis in Europa ter discussie te stellen. Dat is beter voor iedereen, hield hij zijn collega’s tot hun ergernis voor.

De afgelopen maanden werd de rol van Varoufakis om die reden al aanzienlijk uitgekleed. Hij bleef voor de buitenwereld een van de markante gezichten van de nieuwe Griekse regering en gaf aan de lopende band interviews. Aan de onderhandelingstafel namen vicepremier Yannis Dragasakis en Euclid Tsakalotos het van hem over. Recent aangevuld met econoom George Choulianakis, adviseur van het ministerie van Financiën.

Op het ministerie bemoeide hij zich nauwelijks met de dagelijkse gang van zaken. Het wachten was op een strategisch moment om zijn aftreden bekend te maken. Dat diende zich gisteravond aan. Hugo Dixon, een invloedrijk financieel commentator, tweette in een reactie dat „zijn aftreden de kans op een akkoord van extreem onwaarschijnlijk naar zeer onwaarschijnlijk vergroot”.

Tsakalotos opvolger?

Onderhandelaar Tsakalotos werd vanmorgen genoemd als de waarschijnlijke opvolger van Varoufakis. Hij was staatssecretaris voor Internationale Economische Betrekkingen en voerde vaak het woord voor de regering over economische zaken.

Tsakalotos is in 1960 in Rotterdam geboren. Hij heeft zijn middelbare schooltijd en zijn studentenjaren doorgebracht in Engeland, waar zijn ouders naar toe waren verhuisd. Hij heeft daar ook aan verschillende universiteiten gewerkt, tot hij in 1993 naar Griekenland verhuisde. Zeven jaar later werd hij benoemd tot hoogleraar economie aan de universiteit van Athene. Hij is een studievriend van de president van de Griekse centrale bank, Yannis Stournaras.

    • Marloes de Koning