‘Nog grote verschillen tussen Iran en zes wereldmachten’

Ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry, Philip Hammond, Sergej Lavrov, Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius, Wang Yi.
Ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry, Philip Hammond, Sergej Lavrov, Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius, Wang Yi. EPA / Georg Hochmuth

Er zijn nog grote verschillen te overbruggen om een nucleair akkoord te bereiken tussen Iran en de zes wereldmachten. Dat zei een Iraanse bron vandaag tegen een Iraans staatspersbureau.

De deadline voor een akkoord is morgen. Dan loopt na tien jaar onderhandelen de tijdslimiet af voor de Deal tussen Iran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland. Maar volgens sommige betrokkenen zou het kunnen dat er ook daarna nog verder wordt gesproken, schrijft Reuters.

Dit weekend zou er een voorlopige overeenkomst zijn bereikt over een van de lastigste punten: het geleidelijk opheffen van de sancties tegen Iran. EU-buitenlandchef Federica Mogherini heeft dit weekend gezegd dat een akkoord „zeer dichtbij” is.

‘Pessimisme overheerst’

Als er een akkoord wordt bereikt over het nucleaire programma van Iran, dat volgens het Westen tot doel heeft een atoombom te ontwikkelen, worden de zware economische sancties opgeheven. Maar er is heel weinig hoop te bespeuren dat officiële beëindiging van Irans internationale isolement veel verbetering zal brengen, schrijft Midden-Oostenexpert Carolien Roelants vandaag in NRC Handelsblad:

“Pessimisme overheerst op straat. Niemand toont veel interesse in het onderwerp. (…) Hervormingen? Wat is er gekomen van alle beloften van president Rohani? De nog steeds populaire Khatami staat onder de facto huisarrest; dat moet Rohani tolereren. Terwijl Iraanse vertegenwoordigers in Wenen werken aan beëindiging van Irans internationale isolement, zitten de gevangenissen vol met mensen die op internet en in andere media de strenge restricties op de vrijheid van meningsuiting schenden. Het aantal executies is onder Rohani verdrievoudigd in vergelijking met zijn voorganger Ahmadinejad.”

    • Mirjam Remie