Luchtaanval doodt 45 burgers in Jemen

In de Jemenitische havenstad Aden zijn vandaag 45 doden gevallen bij een grote luchtaanval. Dat meldt een regeringswoordvoerder aan persbureau AP.

Jemenieten kijken bij een gebombardeerd huis in de hoofdstad Sana'a
Jemenieten kijken bij een gebombardeerd huis in de hoofdstad Sana'a Foto: AP Photo / Hani Mohammed

In de Jemenitische havenstad Aden zijn vandaag 45 burgers gedood bij een grote luchtaanval. Dat meldt een regeringswoordvoerder aan persbureau AP. De bom viel op een drukbezochte markt in het noorden van Aden. Bij een eerdere luchtaanval in een buitenwijk van Aden raakten vandaag al 50 burgers gewond.

Jemen gaat sinds vorig jaar gebukt onder sektarisch geweld. Shi’itische Houthi-rebellen voeren strijd tegen de inmiddels verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi. In september werd de hoofdstad Sana’a veroverd.

President Hadi weet zich gesteund door een militaire coalitie onder leiding van buurland Saoedi-Arabië, die sinds eind maart luchtaanvallen uitvoert op Houthi-doelen. Bij de luchtaanvallen zijn dit jaar al honderden mensen, onder wie veel burgers, omgekomen.

Vredesoverleg dat vanuit de Verenigde Naties werd georganiseerd heeft tot nu toe nog niets opgeleverd. Volgens de VN heeft 80 procent van de vierentwintig miljoen inwoners van Jemen humanitaire hulp nodig. Ruim 20 miljoen Jemenieten zouden door het conflict zijn afgesloten van schoon drinkwater.

    • Sjoerd Klumpenaar